Categories: noutăți

Ce şi cum vindem? Peste 100 de bunuri din magazine de antichităţi, sigilate sau ridicate în vederea expertizării

Peste 90 de bunuri au fost sigilate şi lăsate în custodie până la clarificarea situaţiei lor, iar 22 de tablouri, icoane, cărţi de cult şi piese de artă decorativă au fost ridicate pentru expertizare, în urma unor controale efectuate de Poliţie la magazine de antichităţi, informează IGPR.

Măsurile au fost luate în urma controalelor făcute joi, la nivel național, de poliţiştii Direcției de Investigații Criminale din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), în colaborare cu cei de la Direcţia de Investigare a Fraudelor.

În privinţa a 93 de bunuri sigilate şi lăsate în custodie până la clarificarea situaţiei acestora, firmele controlate nu au putut prezenta acte privind provenienţa acestora.

Referitor la cele 22 de bunuri culturale ridicate, poliţiştii spun că vor fi făcute verificări în baza de date obiecte a Poliţiei Române şi în cea administrată de OIPC Interpol a operelor de artă furate, întrucât există suspiciuni cu privire la provenienţa lor ilicită.

Potrivit comunicatului, polițiștii au controlat 114 agenţi comerciali care desfăşurau activităţi de comerţ cu bunuri culturale mobile, fiind identificate mai multe societăţi comerciale care, deşi aveau la vânzare bunuri cultural mobile, nu obţinuseră autorizaţia prevăzută de Legea nr. 182/2000 republicată privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. Din acest motiv, au fost aplicate şase sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 36.000 lei, fiind suspendată activitatea societăţilor comerciale vizate până la intrarea în legalitate.

De asemenea, polițiștii au făcut 29 sesizări către Direcţiile Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional cu privire la încălcarea art. 35 din Legea 182/2000 republicată, precum şi cu privire la existenţa unor bunuri cu valoare de patrimoniu puse în vânzare în societăţile comerciale verificate.

La aceleaşi controale, au fost aplicate nouă sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 19.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 12/1990 republicată privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi una, în valoare de 1.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 82/1991 privind contabilitatea.

De asemenea, a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

În cazul a trei societăţi comerciale, poliţiştii de la structurile de investigare a fraudelor continuă controlul privind modul de înregistrare în evidenţele financiar-contabile a bunurilor comercializate, urmând a se sesiza în cazul constatării de infracţiuni de natură economică, se mai precizează în comunicat.

Cu prilejul controlului efectuat, de la una dintre societăţile comerciale a fost ridicat un tablou despre care expertul în arte plastice care a însoţit echipa de poliţişti a afirmat că este un fals după un bun cultural clasat. Asupra bunului în cauză se va efectua expertiza de specialitate, iar în funcţie de rezultat, se va întocmi dosar penal.

Totodată, poliţiştii au identificat patru persoane, din rândul deponenţilor bunurilor în regim de consignaţie, dar şi dintre administratorii societăţilor comerciale controlate, față de care există suspiciuni că au achiziționat bunurile de pe piața neagră. Cu privire la acestea se vor face verificări şi, în funcţie de rezultat, se va proceda conform competenţelor.

La acțiune au participat 91 poliţişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale, 62 din structurile de investigare a fraudelor, precum şi 48 de poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, criminalişti sau specialişti din cadrul direcţiilor judeţene pentru cultură şi patrimoniu cultural naţional, respectiv a Capitalei.

Maria Stefan

Recent Posts

Unde a pictat Leonardo Da Vinci celebrul tablou

Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a stârnit dezbateri nesfârșite prin peisajul…

5 ore ago

Povestea bisericii în care s-a adăpostit pe Mihai Eminescu

Biserica de lemn „Sfântul Arhanghel Mihail” este cea mai veche biserică ortodoxă din Târgu Mureș.…

5 ore ago

România Atractivă: 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat

România Atractivă, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural care prezintă 12 rute din…

o zi ago

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

2 săptămâni ago