Categories: noutăți

„Ce se întâmplă în Vegas, rămâne în Vegas“ – istoria orașului numit Sin City (Orașul Păcatelor)

La începutul secolului al XX-lea, era doar o staţie de tren dintr-un deşert. Astăzi este capitala mondială a distracţiei şi a… pierzaniei, căci Las Vegas şi-a căpătat renumele Sin City (Oraşul păcatelor – n.r.). Cazinouri, hoteluri fabuloase, lumini, fântâni arteziene, lux: toate acestea descriu capitala statului Nevada, una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice din lume, la doar un secol de la înfiinţare.

Oricine a petrecut ceva timp în Las Vegas are ce povesti, indiferent că e vorba de sume pierdute sau câştigate la cazino sau de o nuntă ad-hoc sau de nenumăraţi imitatori ai lui Elvis. Iar vechea zicală  „Ce se întâmplă în Vegas, rămâne în Vegas“ rezumă însăşi aura oraşului.

În anul 1890, dezvoltatorii de cale ferată din Statele Unite ale Americii s-au gândit că Vegas ar putea fi o primă staţie pe ruta San Pedro – Salt Lake City – Los Angeles, astfel că în 1905 aici a oprit primul tren. Zona a început să se dezvolte rapid, iar data oficială la care a fost fondat Las Vegas este 15 mai 1905. Până atunci zona era locuită doar de comunitățile retrase de mormoni.

Imagine din Las Vegas inainte ca trenul sa ajunga aici

Oraşul era populat în mare parte de muncitorii de la căile ferate şi de fermieri, astfel că jocurile de noroc, băutura şi prostituţia s-au dezvoltat puternic în zonă, în ciuda interdicţiei pentru pariuri şi jocuri de noroc, impusă de statul Nevada în 1910. Construcţia şi dezvoltarea cazinourilor din Las Vegas a început în 1931, când statul a legalizat jocurile de noroc. 

Când Mafia vine în oraş

Au fost construite cazinouri pentru miile de muncitori care veniseră în zonă să construiască barajul Hoover, dar, totodată, în oraş au început să vină turişti. Astfel, până în 1934, 300.000 de persoane au vizitat „tânărul“ Sin City.

Las Vegas in 1952

Toată lumea ştie celebra poveste a gangsterului Bugsy Siegel , care a văzut oportunităţile din Vegas şi s-a implicat în afaceri, investind mulţi bani ai mafiei, ceea ce a dus la construcţia altor cazinouri, altor afaceri şi a dezvoltat şi mai mult zona în anii următori. Bineinteles aceasta faimă i-a adus și moartea – o execuție în stil mafiot.

Cazinourile au atras vedete precum Elvis Presley  şi Frank Sinatra, dar şi „armate“ de turişti, care au vizitat oraşul în deceniile următoare. În 1989, un nou trend a dus oraşul într-o nouă etapă de dezvoltare: mega hoelurile, resorturi uriaşe, cu mii de camere, toate facilităţile, săli de jocuri şi săli de concerte.

Una dintre atracţiile oraşul o reprezintă căsătoriile „la minute“, astfel că aici există nu mai puţin de 500 de biserici. Totuşi, la fel de repede se pot pronunţa şi divorţurile, iar martorii spun că au văzut mai multe lacrimi de fericire în cel de-al doilea caz, decât în primul.

Iată cum s-a transformat oraşul în cei 116 ani de existenţă.

Maria Stefan

View Comments

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago