Cum ar arăta poezia transformată într-un desert dulce? Asta a fost întrebarea la care un maestru cofetar din Constanţa a găsit răspunsul perfect. Silvian Miron a inventat prăjitura Eminescu – desertul plin de ciocolată care nu poate fi găsit decât 2 săptămâni pe an.

Prăjitura râvnită de toţi cei care au încercat-o măcar o dată are forma unei călimări stilizate pe care stă o pană din ciocolată albă.

Maestrul cofetar Silvian Miron este cel care a inventat reţeta în urmă ani în urmă şi de atunci o tot perfecţionează. Anual de ziua lui Mihai Emniescu maestru pregătește numeroase prăjituri și îi așteptă pe cei care vor să se delecteze cu ea. Cei care au gustat din ea au fost pe loc fermecaţi. 

Prajitura Eminescu jpeg

Prăjitura Eminescu: O preparăm doar în luna ianuarie

Prăjitura “Eminescu” este făcută cu alune, cacao, un baton de vanilie, ciocolată albă, zahăr şi ou. Silvian Miron spune că tocmai acea combinaţie de mousse de ciocolată şi miez de vanilie, precum şi glazura pe bază de cacao îi dă desertului aparenţa de a fi ceva uşor şi răcoritor. 

O preparăm doar în luna ianuarie“, spune Silvian Miron. Pe calimara stilizată poate fi observată semnatura poetului naţional şi pana de ciocolată albă. Maestrul cofetar a ales un sirop de cacao pentru blat, în locul celui clasic, de rom, dar şi acesta se pune într-o cantitate foarte mică pentru că blatul îşi trage aromele din mousse-ul de ciocolată de deasupra lui. 

Secretul prăjiturii este combinaţia de texturi cât mai fine. În plus, ciocolata topită care se află în mousse-ul de ciocolată este combinată cu bucăţi foarte mici de alune. 

Numele lui Silvian Miron este sinonim cu talentul şi priceperea în a modela ciocolata şi zahărul. Este creatorul Cupei ChocoArt-Silvian – decernată pentru prima dată la Campionatul de Gătit în Aer Liber–, al primului atelier de ciocolată din Europa de Sud-Est.