Toţi oenologii prestigioşi apreciază un vin după vechimea sa, însă foarte puţini au ocazia de a gusta şampanie veche de circa 170 ani, provenită din sticle care au stat în acest răstimp pe fundul Mării Baltice.

În anul 2010, o echipă de scafandri a descoperit un număr de 168 sticle de şampanie în timp ce explorau o epavă din apropierea Insulelor Aland din Baltica. Analiza chimică a şampaniei din sticle a adus multe informaţii cu privire la modalităţile în care erau produse sortimentele de vinuri în secolul XIX-lea

„După 170 ani de stat pe fundul mării şampania s-a conservat şi s-a învechit în condiţii excelente, am fost surprinşi să descoperim că toţi compuşii chimici şi substanţele specifice ale şampaniei de 170 de ani sunt foarte asemănătoare cu cele din compoziţia şampaniei din zilele noastre”, declară încântat profesorul Philipe Jeandet, expert în biochimie alimentară în cadrul Universităţii din Reims, Champagne Ardenne, Franţa, care adaugă că s-au găsit diferenţe doar între conţinutul de zaharuri al şampaniei străvechi comparată cu cea recentă.

Conform aceloraşi specialişti conţinutul de zaharuri aduce informaţii şi asupra destinatarilor şampaniei. După poziţia epavei vasului, investigatorii cred că încărcătura de sticle era destinată pieţei de profil din Imperiul Ţarist Rus. Ruşii din acele vremuri cautau în special vinuri foarte dulci, care să conţină chiar 300 grame de zahăr per litru. Ruşii de atunci obişnuiau să pună câte un cub de zahăr nu doar în paharul de vin , dar şi în cel cu şampanie, după cum confirmă profesorul Jeandet, care dezvăluie faptul că noua băutură alcoolică a avut un nume tipic în epocă – Champagne a la Russe.

Cu toate că după deschiderea câtorva sticle, oenologii au strâmbat din nas afirmând că şampania are o aromă de „animal cu părul ud”, după ce lichidul a fost turnat în pahare şi clătinat puţin, experţii au fost uluiţi. Şampania avea arome condimentate cu note de fructe şi flori.

Cu toate că nu a primit nicio sticlă întreagă, profesorului Jeandet i s-a permis doar o mostră de 100 mililitri pe care a băut-o pe loc, iar concluziile sale au fost revelatoare.

„Nu am băut nimic asemănător în viaţa mea.De departe este cel mai bun vin pe care l-am gustat. Aroma sa mi-a rămas în cerul gurii timp de trei, patru ore după ce am băut mostra”, declară acesta. Sticlele de şampanie au fost deja scoase la vânzare, iar preţul de pornire al licitaţiilor începe de la suma de 100.000 euro per sticlă, dar prețul s-ar putea dubla după ce s-a descoperit că sunt chiar si bune de consum, nu doar obiecte de colectie, citează iflscience.com

Metoda învechirii în apa mării nu e una străină celor din industria vinului, care au făcut învechirea vinului în Atlantic la 50 de metri sau chiar la adâncimi și mai mari. Observația principală este faptul că maturarea vinului se derulează mult mai încet decât în crame, iar prosepețimea se păstrează timp îndelungat