Cred că pentru fiecare dintre noi pregătirea pentru următoarea destinație de vacanță ar trebui să înceapă cu o întrebare: Ce îmi doresc să văd și mai ales ce vreau să trăiesc când călătoresc în acest loc? Acum, e mai simplu! Ai și-o aplicație, descarc-o și joacă-te cu ea. Ce îți face ceva cu ochiul? Creează-ți, în joacă, o rută. Ce vrei să vezi? Mănăstiri, castele? Vrei să mănânci mâncăruri unice? Te pasionează antichitatea? Vrei să-ți umpli contul de Instagram cu fotografii din sate desprinse din poveste? Cu noul program de turism cultural și istoric România Atractivă ai de toate. Ah, și poți să îți inviți și prietenii din străinătate și nu e nevoie să le fii ghid, întrucât aplicația este atât în română, cât și în engleză! 

Lansată recent, România Atractivă este cea mai complexă platformă multimedia de promovare a turismului cultural. Programul include 12 rute turistice tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat care sunt prezentate în platforma multimedia dedicată și care, până în 2026, vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică, informează Historia.ro

Castele, cetăți sau conace, sate cu arhitectură tradițională, biserici fortificate sau de lemn, mănăstiri incluse în patrimoniul UNESCO, limesul dunărean şi cel al provinciei Dacia, care fac parte din cea mai complexă şi mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale, alături de peisajul cultural din Delta Dunării sau gastronomie locală – sunt doar o parte dintre tematicile pe care au fost dezvoltate primele itinerarii de turism cultural ale României. 

image

Cele 12 rute propuse de aplicația România Atractivă sunt: 

·         Ruta castelelor ; 

·         Ruta curiilor din Transilvania; 

·         Ruta culelor; 

·         Traseul gastronomiei tradiționale românești; 

·         Ruta bisericilor fortificate; 

·         Ruta bisericilor de lemn; 

·         Ruta mănăstirilor din zona Moldovei; 

·         Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României; 

·         Ruta castrelor romane; 

·         Ruta cetăților; 

·        Ruta peisajului cultural din Delta Dunării; 

·         Ruta satelor cu arhitectură tradițională. 

Pentru program a fost dezvoltată în premieră o bibliotecă digitală, disponibilă în mai multe limbi de circulație internațională, în care este prezentată istoria detaliată a fiecărui obiectiv cultural. Unică prin tipologia cuprinzătoare de conținut video, foto, tur virtual, animații 3D, ghid audio, texte, recenzii utilizatori, platforma are rolul de a furniza informații despre tematicile rutelor existente și obiectivele incluse în aceste rute și, astfel, de a aduce viitorul turist cât mai aproape de experiențele pe care le poate descoperi offline, de a-l ajuta pe acesta în alegerea destinațiilor de călătorie.  

image

Aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android, face mai simplu accesul la acest conținut. Utilizarea se poate realiza în mod anonim sau cu cont de utilizator care permite personalizarea conținutului după preferințe și postarea de recenzii la obiective. Prin sistemul de geolocalizare, utilizatorului i se afișează inclusiv obiectivele din proximitate. Aplicația mobilă se poate folosi în mod offline. Conținutul salvat se poate afișa și atunci când telefonul nu are semnal. 

image

Cum se integrează programul de turism cultural România Atractivă în peisajul european 

Prin înfiinţarea acestor rute se deschid oportunități pe de o parte de conectare a obiectivelor din România cu cele europene, pe de alta de renovare și restaurare a obiectivelor de patrimoniu. De exemplu, Ruta castrelor romane alătură România familiei europene care pune în valoare patrimoniul roman. Limesul dunărean şi cel al provinciei Dacia fac parte din cel mai complex şi cea mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale. 

image

De asemenea, Ruta castelelor nu doar leagă monumentele din România cu cele din Europa centrală, dar se urmărește și restaurarea a 5 castele din Transilvania. 

Iar prin ruta turistică dedicată cetăţilor se doreşte restaurarea a cinci cetăţi din România pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăţi istorice în circuite care să atragă turiştii din ţară şi din străinătate. Se vor restaura Cetatea Sighişoara, Cetatea dacică de la Sarmisegetuza, Cetatea Oradea, Cetatea Braşovului, Cetatea Nobiliară Colţeşti. 

image

Turismul cultural – singura cale viabilă și sustenabilă prin care turismul nu distruge 

Resursele digitale, precum aplicația România Atractivă, oferă posibilitatea de a personaliza și de a controla experiența turistică în funcție de preferințele și interesele fiecărui vizitator. Planificarea unei vacanțe poate fi un proces complex, dar utilizarea acestor aplicații poate simplifica acest proces și poate oferi o mai mare flexibilitate în crearea unei experiențe turistice unice și memorabile. 

image

Prin intermediul noii aplicații de turism cultural, România Atractivă, turiștii pot explora diverse atracții culturale, precum castele, biserici vechi sau situri arheologice, dar pot descoperi și alte aspecte ale culturii locale, cum ar fi gastronomia tradițională sau producția de vinuri și băuturi locale. 

Gastronomie constanteana jpg

Aceste aplicații oferă informații detaliate despre fiecare atracție, astfel încât vizitatorii să poată lua decizii informate în legătură cu locurile pe care doresc să le viziteze și să scape de tourist traps. De asemenea, pot să descopere itinerarii tematice sau să-și construiască propriile rute turistice, adaptate intereselor lor specifice. 

image

Astfel, turismul cultural devine mai mult decât o simplă vizitare a unor obiective turistice; devine o experiență autentică și interactivă, care îi permite vizitatorului să exploreze și să înțeleagă mai bine cultura și tradițiile unei regiuni sau ale unei țări. Iar la urmă, turistul rămâne nu doar cu niște fotografii pe Instagram, ci cu o experiență personală și culturală, iar comunitatea locală reușește să fie sustenabilă și să multiplice această experiență și altor turiști, fără a fi alterată de efectele negative ale fast-turismului. 

image

Credit foto Romania Atractiva