Ce condiţii trebuie să îndeplinești ca statul să îți consolideze gratis locuința cu risc seismic

Imobilele cu risc seismic vor fi consolidate cu bani de la stat, iar proprietarii nu vor trebui să scoată niciun leu din buzunar dacă nu le vând timp de 25 de ani. Dacă totuşi vor să-şi vândă proprietatea înainte de acest termen, ei trebuie să achite costul consolidării, se arată într-un proiect de lege aprobat de Guvern care va fi supus aprobării Parlamentului.

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind un nou program pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, care prevede, între altele, o finanţare multianuală a lucrărilor de consolidare, precum şi introducerea în categoria imobilelor eligibile a clădirilor publice în care se desfăşoară diverse activităţi, precum cele din educaţie, administraţie şi sănătate, a anunţat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila. Ministrul a precizat că finanţarea este 100% de la bugetul de stat şi, foarte important, a adăugat el, este nerambursabilă, spre deosebire de reglementările care sunt acum în vigoare. „În reglementarea care, încă, astăzi, mai este în vigoare, atunci când prin bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, se consolida de risc seismic un bloc de locuinţe, proprietarii apartamentelor erau obligaţi să restituie statului cota lor parte din investiţia făcută de către statul român prin rate lunare egale până la 25 de ani. Deci, în maximum 25 de ani trebuia restituită întreaga sumă către bugetul de stat”, a afirmat Cseke Attila. Ministrul a precizat că proiectul prevede o notare în Cartea funciară privind interdicţia de vânzare a imobilelor sau locuinţelor consolidate pe o perioadă de 25 de ani. „Dacă cineva doreşte, totuşi, să vândă acel apartament căruia i-a crescut valoarea în mod categoric prin această consolidare de risc seismic (…), atunci va trebui să restituie întreaga sumă care-i revine ca şi cotă-parte din finanţarea dată de către stat”, a completat Cseke Attila. 

2.687 de clădiri în pericol de prăbuşire

Ministrul a făcut şi o serie de precizări cu privire la modul de derulare a programului după ce acesta va fi aprobat în Parlament. „Cele care sunt expertizate ca risc seismic I şi II, blocuri de locuinţe şi clădiri publice, vor putea fi înscrise în prima etapă într-o listă sinteză la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. În momentul în care documentaţiile tehnice sunt complete pe aceste imobile, ele vor intra în finanţare de la bugetul de stat şi finanţarea va fi multianuală, adică va exista o continuitate de finanţare a acestor lucrări”, a declarat Cseke Attila. El a menţionat în context că România este între primele 10 ţări în lume în ceea ce priveşte expunerea la cutremur după suprafaţa construită, iar, în prezent, din datele Ministerului Dezvoltării, sunt 2.687 de clădiri care sunt de risc seismic I şi II. Dintre acestea numai în Bucureşti sunt 363 de construcţii risc seismic I şi 373 de clădiri risc seismic II. Totuşi, lista acestor clădiri aflate la risc din Capitală ar putea fi mult mai mare, având în vedere că nu toate construcţiile vechi au trecut recent printr-un proces de expertizare.  

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago