Cazul Roşia Montană se repetă: oraș antic buddhist amenințat de o companie de minerit

Orașul antic buddhist de la Mes Aynak (în traducere mic izvor de cupru), Afganistan, aflat pe Drumul Mătăsii, la 35 km sud-est de capitala Kabul, este amenințat cu distrugerea de către o companie chineză, China Metallurgical Group (MCC). Aceasta a obținut drepturile de a excava în zonă, pentru suma de 9 miliarde de dolari și se preconizează că va transforma situl în cea mai mare mină de cupru din lume, care va aduce 300 milioane $ pe an guvernului afgan.

Deși benefică pentru economia statului, deschiderea minei pune în pericol ruinele vechiului centru buddhist al Mes Aynak. Însă, pe moment, lucrul la mină stagnează, fapt ce le dă posibilitatea arheologilor de a face săpături, pentru a aduce la lumină ce se mai poate, înainte ca muncitorii chinezi să distrugă total situl. Astfel, cu ajutor financiar din partea Ambasadei SUA de la Kabul, lucrările au continuat, decoperindu-se artefacte cu o valoare inestimabilă, respectiv, statui aurite ale lui Buddha, stupe (N.R. structuri ce conțin rămășițe ale călugărilor buddhiști) elaborate ce se sprijină pe pardoseli sculptate și ornate cu fresce. Însă, multe dintre ruinele orașului sunt mult prea mari sau prea fragile pentru a fi mutate.

Unul dintre puținii muncitori chinezi prezenți în Mes Aynak le-a transmis arheologilor că, nu trebuie să vă îngrjiorați, „oricum aveți timp, cel puțin până în 2014”. Alți reprezentanți ai MCC au explicat că „artefactele sunt cele mai importante”, deși lângă ruinele buddhiste sunt așezate amenințător echipamente pentru minerit și turnuri de control, precum și gardieni care protejează mina. Însă, un mesaj îmbucurător este transmis și de un specialist în minerit al Băncii Mondiale, care spune că, „în general, este nevoie de între trei și cinci ani pentru a construi o mină de asemenea anvergură”.

Mai mult, statul se află într-o perioadă de instabilitate, cauzată de retragerea trupelor NATO la finalul lui 2013, precum și de apropierea alegerilor prezidențiale, la care nu mai poate participa Hamid Karzai, conducătorul de peste 10 ani al Afganistanului. Astfel, MCC probabil va mai aștepta înainte să înceapă efectiv lucrul la Mes Aynak, dar și pentru că Wahidullah Shahrani, ministrul minelor, își dorește renegocierea contractului semnat în 2007, asupra căruia planează suspiciuni de luare de mită.

Cu toate acestea, vechiul oraș buddhist rămâne sub amenințarea de a fi complet distrus de excavările pentru mina de cupru, chiar dacă lucrările sunt oprite temporar. „Poți simți istoria acolo. Arheologii se chinuie să salveze ce pot până în 2014, însă, este clar pentru mine că minunea culturală din Asia va fi pierdută unui viitor concentrat pe resursele de care beneficiază, în final, cetățenii altor state și nu cei afgani”, spune Brent E. Huffman, regizorul documentarului „The Buddhas of Aynak”, ce urmărește evoluția sitului de la Mes Aynak.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago