Agenţia culturală a ONU a confirmat că cel puţin 53 de situri istorice, clădiri religioase şi muzee au suferit daune în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia. 

„Aceasta este cea mai recentă listă, dar nu este exhaustivă, deoarece experţii noştri continuă să verifice o serie de rapoarte depuse de autorităţile ucrainene“, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al UNESCO. 

Purtătorul de cuvânt a spus că UNESCO a folosit imagini din satelit şi rapoarte ale martorilor de la faţa locului pentru a verifica informaţiile furnizate de autorităţile ucrainene, transmite The Guardian

„Catastrofă culturală”: strigă ucrainenii care  se tem pentru operele artistice şi monumentele istorice din Ucraina pe fondul atacului. 
 
Cinci monumente istorice au fost distruse în Kiev, în timp ce alte cinci se află în regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, care găzduieşte un grup de situri istorice.

UNESCO a declarat că, în total, 29 de situri religioase, 16 clădiri istorice, patru muzee şi patru monumente au fost confirmate că sunt avariate. Lista nu include informaţii despre monumentele istorice din oraşul asediat Mariupol sau oraşul Herson unde ucrainenii încă se luptă cu ruşii.

Catedrala Sfânta Sofia sau clădirile monahale ale Lavrei Kiev-Pechersk n-au fost avariate.

Agenţia a mai inclus şi un muzeu de istorie locală din regiunea Kiev, teatrul din Mariupol, oraşul-port asediat de ruşi timp de aproape o lună, şi memorialul Holocaustului din Harkov.