Categories: pe la ei

Catacombe antice, comori istorice și locuri secrete din Turcia

Turcia este bogată în minuni antice. Aflată între Europa și Asia, această țară a fost în centrul a numeroase imperii, care au lăsat în urmă atracții arheologice care rivalizează cu numeroasele sale minuni naturale. Dar nu totul stă la suprafață, scăldându-se în soarele Mediteranei.

Mai puțin vizibile în mod evident, dar la fel de impresionante sunt comorile istorice, unele vechi de peste 12.000 de ani, care pot fi găsite în subteran.

Unele sunt bine cunoscute. Bazilica Cisterna Basilica din Istanbul, un rezervor cu coloane care datează din epoca romană, a fost deschisă pentru turiști timp de zeci de ani și a apărut în filme, inclusiv în clasicul James Bond “From Russia with Love”.

ltele poate nu sunt la fel de celebre, dar nu sunt mai puțin spectaculoase sau fascinante.

Iată câteva dintre cele mai bune minunății subterane pe care țara le are de oferit:

Cisterna subterană Șerefiye (Theodosius Cistern), Faith, Istanbul

La fel ca și bazilica, această cisternă elegantă a fost construită în perioada romană târzie pentru a asigura aprovizionarea cu apă a Constantinopolului, așa cum era cunoscut cândva Istanbulul.

Spre deosebire de Bazilică, această cameră subterană a fost complet uitată până acum mai puțin de 15 ani.

Cisterna Șerefiye, a fost construită în timpul domniei lui Teodosie al II-lea, conducător al Imperiului Roman de Răsărit – sau Bizantin – între anii 402 și 450 d.Hr. în ceea ce este acum cartierul Fatih din Istanbul.

A fost construită pentru a stoca apa dulce adusă din Pădurea Belgrad, o zonă sălbatică din apropierea Mării Negre, la nord de oraș, printr-o rețea de canale lungă de 155 de mile, care includea anticul apeduct al lui Valens, care încă se află în Fatih. Apa era apoi distribuită cetățenilor.

Cu o dimensiune de 25 pe 45 de metri, cu un tavan înalt, pereți groși  și 32 de coloane de marmură, structura – cunoscută și sub numele de Cisterna lui Teodosie – este pe cât de substanțială, pe atât de frumoasă.

Cu toate acestea, la sfârșitul secolului al XVIII-lea sau la începutul secolului al XIX-lea, existența sa a fost complet uitată după ce a fost construită o mare proprietate privată pe locul respectiv, iar aceasta a rămas ascunsă timp de mulți ani.

Municipalitatea din Istanbul a preluat clădirile la începutul secolului al XX-lea, dar abia în 2010, când au fost demolate unele adăugiri neplăcute, a fost redescoperită intrarea subterană a cisternei.

Depozitul de apă vechi de 1.600 de ani a fost deschis pentru public în 2018. În interior, coloanele încoronate cu capiteluri corintice strălucesc cu o strălucire strălucitoare, inelele de alamă foarte lustruite reflectând culoarea și mișcarea instalațiilor și a evenimentelor culturale.

Intrând în această cisternă, pereții groși oferă un cocon față de lumea exterioară. Cacofonia străzii de deasupra este înlocuită de sunetele apei care se unduiește.

Rezervoarele Dara, Mardin

Când au început săpăturile arheologice la Dara, în 1986, era o mică așezare pe o câmpie verde, bătută de vânt, la aproximativ 30 de kilometri în afara orașului istoric Mardin, în sud-estul Turciei.

În afară de localnicii care își duceau vitele prin ruinele unui oraș de garnizoană datând din secolul al VI-lea, puțini oameni mergeau acolo.

Acum, situl a dat la iveală numeroase comori, inclusiv morminte tăiate în stâncă, un atelier de prelucrare a măslinelor și o serie de cisterne subterane.

Una dintre ele este atât de mare încât localnicii credeau că este un zindan, o temniță. Aceștia au spus povești fanteziste despre prizonieri înlănțuiți ani de zile, dependenți de slabele raze de soare pentru a calcula trecerea timpului.

În realitate, cisternele stocau apa care cobora din munți pentru a fi folosită de localnici și de soldații romani staționați în Dara.

Derinkuyu, Nevșehir, Capadocia ( Fântâna adâncă)

În 1963, un fermier turc a observat că găinile sale dispăreau mereu, apoi reapăruseră ca prin minune. Dornic să rezolve misterul, a urmărit urmele lor până la o crăpătură în tuf, roca vulcanică care formează și coșurile de zâne peribaca din Cappadocia, și a găsit deschiderea unui sistem de peșteri adânc de 18 etaje.

Derinkuyu, “fântâna adâncă”, așa cum se traduce în limba engleză, a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1985. Cândva, a oferit un adăpost sigur pentru până la 20.000 de persoane. Acum, turiștii pot parcurge aceiași pași folosiți de creștinii care fugeau de jefuitorii arabi cu sute de ani în urmă.

Aerul proaspăt intră prin puțuri de aer adânc, dar, în ciuda acestui fapt, atmosfera din Derinkuyu este apropiată și devine mai umedă pe măsură ce traseul coboară 328 de picioare (100 de metri.)

Pe alocuri, poteca se strecoară pe sub stânci joase și se răsucește pe sine. Fragmente de conversație răsună pe pereți, în timp ce figurile tulburi ale altor exploratori ai peșterii apar în depărtare.

Traversând cele opt etaje deschise publicului, pline de rămășițe de biserici, grajduri, prese de vin și morminte goale, istoria se îmbină cu prezentul.

Tunelul Rümeli Han, Taksim, Istanbul

Structurile elegante care mărginesc populara arteră pietonală din Istanbul, Istiklal Caddesi, au găzduit cândva fabricanți de corsete, comercianți de covoare și cluburi private frecventate de emigranții care au fugit din Rusia revoluționară.

În clădiri ornamentate, precum Rümeli Han, cine este cine din Istanbul venea să ia masa, iar artiștii, actorii și cântăreții erau în centrul atenției. Dacă au folosit sau nu tunelurile misterioase, care au stat nedescoperite sub ea ani de zile, ieșind la iveală abia în 2017, este o presupunere a oricui.

Rümeli Han a fost construit în 1894 pentru Sarıcazade Ragıp Pașa, intendentul-șef al sultanului Abdülhamid al II-lea. Lucrările de renovare a clădirii au început în urmă cu puțin peste cinci ani, moment în care secretele sale subterane au fost dezvăluite.

Tunelul este acum deschis publicului, un semn destul de banal lipit pe fațada elegantă de marmură a clădirii anunțându-i prezența.

Jos, în interior, cărămizile de lut de culoare ocru bine așezate blochează lumea de deasupra. Așezate la intervale regulate de-a lungul pereților, camerele fără ferestre duc una în alta, terminând cu scări, acum încuiate, care urcă înapoi la nivelul străzii.

Nimeni nu este exact sigur de scopul tunelurilor. Poate că elita folosea această cale subterană pentru a se deplasa nevăzută de la o misiune la alta.

Moscheea Sancaklar, Buyukcekmece, Istanbul

De la distanță, zidurile masive de piatră cenușie și uscată și un turn dreptunghiular, minaretul, sunt tot ceea ce se vede din moscheea postmodernă Sancaklar, situată într-o suburbie îndepărtată de la periferia Istanbulului.

Dar dedesubt se află ceva care pare să fie dintr-o cu totul altă lume.

La exterior, clădirea este la fel de mult înrădăcinată în trecut ca și în viitor. Vegetația rară se unduiește în bătaia vântului, iar în depărtare, blocuri de apartamente utilitare defilează de-a lungul orizontului. Piatra uscată sugerează limitele unei ferme, în timp ce un model de suprafață cu linii paralele care radiază pe o pantă ușoară amintește de siturile arheologice antice.

Interiorul, însă, este un spațiu calm. Singurul decor este reprezentat de zidăria brută și de plăcile de beton armat.

Göbeklitepe, Șanlıurfa

O cupolă din epoca spațială situată nu departe de Șanlıurfa, în sud-estul Turciei, dă o notă discordantă în tapiseria naturală care înflorește pe dealurile care o înconjoară. Din punct de vedere arheologic, ceea ce protejează este și mai deconcertant.

În interiorul cupolei, vizitatorii privesc stele uriașe de piatră – coloane în formă de T care cântăresc în jur de cinci tone fiecare, cu sculpturi de animale sălbatice pe laturi.

Ele datează din epoca neolitică de dinaintea olimpismului. Adică în jurul anilor 9600-8200 î.Hr. În 2018, UNESCO a recunoscut Göbeklitepe ca fiind prima manifestare de arhitectură monumentală realizată de om din istorie. În comparație, Stonehenge, structura megalitică pe care toată lumea trebuie să o vadă din 3000-2500 î.Hr. pare pozitiv juvenilă.

Lăsând la o parte vârsta, descoperirea acestui lăcaș de cult în 1994 a dat peste cap arheologia. Experții cred că stâlpii în formă de T au fost ridicați de vânătorii-culegători pentru a fi folosiți ca loc de cult, o practică asociată anterior doar cu comunitățile agricole sedentare.

Privindu-i la fața locului, este greu de imaginat că cineva, om sau altcineva, a mutat aceste pietre enorme la locul lor.

Pentru a înțelege mai bine fizic ce a presupus crearea Göbeklitepe și pentru a experimenta scara și măreția sa de la zero, merită să vă plimbați prin replica la scară naturală din Muzeul de Arheologie din Șanlıurfa.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

2 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

3 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

5 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago