Cât este factura la curent lunar în 2023 pentru Casa Poporului?

Casa Poporului este una dintre cele mai impresionante clădiri din lume. Cu toate acestea, costurile pentru întreținere sunt extrem de mari. Milioane de lei sunt cheltuiți lunar. Aflați în rândurile următoare cât costă doar factura la curent.

Cât curent consumă Casa Poporului în fiecare lună

Palatul Parlamentului a fost construit în anii comunismului, atunci când era cunoscută sub numele de Casa Republicii. Clădirea este una dintre cele mai impresionante din lume. Este a doua ca mărime, după Pentagon. De asemenea, construcția are al treilea volum ca mărime, după Clădirea Adunării Rachetelor de la Cape Canaveral din Florida și piramida Quetzalcoatl din Mexic.

Având în vedere aceste lucruri, clădirea produce în fiecare lună costuri enorme. Circa 1 milion de lei au fost cheltuiți lunar, în anul 2022, doar pe facturile la energie.

În luna ianuarie, factura a fost de 1.124.195 lei, în februarie 1.093.494 lei, iar în martie 1.005.114 lei. În aprilie, suma de stat pentru curent a fost de 907.594 de lei, iar pentru lunile mai-august nu au fost emise facturile.

Imagine realizata de la balconul Palatului Parlamentului

„Facturile se plătesc integral de Camera Deputaților, apoi se partajează procentual conform convențiilor cu ceilalți rezidenți din imobil (Senat, Curtea Constituțională a României, Consiliul Legislativ, Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației etc.)”, arată Camera Deputaților.

Cu toate acestea, deși facturile se plătesc din banii contribuabililor – vizitarea Palatului Parlamentului este unul dintre cele mai scumpe obiective din București!

Una dintre multele săli ale Palatului

Costurile imense de întreținere a Palatului Parlamentului

În anul 1994, Camera Deputaților și-a mutat sediul la Palatul Parlamentului, urmată de Senat în anul 2004. Totodată, în aceeași clădire își au sediul și alte instituții, precum Muzeul Național de Artă Contemporană și Curtea Constituțională.

Cu toate acestea, administratorul clădirii este doar Camera Deputaților. Din acest motiv, bugetul anual al acesteia este mult mai mare decât al Senatului. Planurile anuale de achiziții publice ale Camerei oferă o imagine legată de banii cheltuiți în fiecare an, cuprinzând bunurile și serviciile necesare întreținerii clădirii.

Tur Palatul Parlamentului

Potrivit datelor, între anii 2017 și 2022, s-au cheltuit 456.594.000 de lei. În această sumă nu se regăsesc cheltuielile curente ale celorlalte instituții din palat. Însă, conțin toți banii alocați pentru întreținerea întregii clădiri.

T0todată, în anul 2022 s-au cheltuit 77.529.000 de lei pentru lucrări. Cea mai mare parte din această sumă, adică 63,5 milioane de lei, au fost pentru refacerea terasei circulabile B2-C3-C6-B1.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

7 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

7 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago