Cât de grav este fenomenul așezărilor fictive din România

Un număr de 126 de localităţi din România sunt “fictive”. Fie nu mai au niciun locuitor, conform ultimului recensământ, fie în realitate se află acum pe fundul unui lac de acumulare sau au dispărut complet de pe faţa pământului. Noul recensământ care tocmai se efectuează în această perioadă ne-ar putea aduce date mai clare și unele, din păcate, mai grave cu privire la depopularea satelor românești.

Noi am prezentat de-a lungul timpului diverse exemple cu sate care pur și simplu au dispărut. Unele au suferit de pe urma sistematizării ceaușiste și nimeni nu s-a obosit să actualizeze situația localităților, altele s-au depopulat treptat după 1990 din cauza condițiilor economice și sociale (tinerii au plecat la oraș sau în străinătate, bătrânii au rămas și treptat au murit).

Fenomenul a ieşit la iveală după ce zeci de pasionati în IT au realizat un proiect care ilustrează existenţa localitătilor “fantomă” în România. Ei au centralizat localităţile fictive din ţară, au facut o aplicatie de hartă interactivă cuprinzătoare şi au lansat un proiect care documentează situaţia “localităţilor fantomă” din România cu scopul de a face ordine în datele administrative ale autorităţilor. Din păcate această aplicație surprinde doar localitățile complet părăsite, fără să le cuprindă și pe cele care se apropie cu pași repezi de acest statut.

România ar putea încerca politica Italiei de repopulare a satelor și orașelor părăsite – vânzarea la prețuri mici a locuințelor, dar cu condiția recondiționării acestora, sau ar putea merge pe invetiții pe fonduri europene pentru revitalizarea zonelor rurale.

Maria Stefan

View Comments

  • În următorii zece ani am putea face multe în România dacă în fruntea ei ar fi oameni care cu adevărat ar dori să facă ceva pentru țară fără beneficii pentru ei. Actuala putere politică ÎNCĂ nu ne arată că muncește pentru patrie și popor, înțelegând prin aceasta legătura directă, prin prezență fizică, contact direct cu cetățenii, rezolvarea imediată --nu prin promisiuni televizate--a nevoilor și propunerilor utile ale acestora. Reformele bat pasul pe loc, se fac legi fără discernământ, incomplete și la interesele unora. Depopularea satelor a devenit o practică obișnuită, iar imensele resurse din jurul acestora se preiau în folosință de animalele sălbatice...

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

2 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

3 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

5 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago