Singurul monument istoric din Moldova, atestat în secolele II-III după Hristos, Castrul Roman de la Tirighina-Barboşi (Galați), va fi inclus în curând în circuitul turistic naţional și internațional. Totul grație unui proiect european în valoare de peste patru milioane de euro.

Situl arheologic de la Tirighina-Barboşi (Galați) este restaurat pentru a fi vizitat, iar în zonă sunt construite o alee de acces, o parcare, un muzeu şi un amfiteatru pentru evenimente în aer liber. 

Situl conţine un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche aşezare dacică.

Obiectivul demn de văzut în România este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele II-III după Hristos. Totodată, este singurul monument de importanţă naţională din judeţul Galaţi. 

„Suntem moștenitorii unei istorii îndelungate. Pentru prima dată, acest monument istoric de importanță națională va fi pus în valoare. Lucrările sunt în plină desfășurare și presupun în principal amenajarea terenului cu un circuit atractiv pentru vizitatori, precum și construirea unui muzeu”, a transmis Ionuț Pucheanu, primarul Municipiului Galați.

Castrul Roman de la Tirighina-Barboşi (foto: Primăria Galați)

Potrivit proiectului, s-a construit un muzeu de sit unde vor fi expuse toate descoperirile arheologilor, inclusiv cele care acum se pot găsi la muzee din București și Iași, vor fi amenajate spații expoziționale, se vor organiza evenimente didactice și recreative, festivaluri, concerte.

Viitorul muzeu al sitului arheologic Tirighina-Barboşi (foto: Primăria Galați)

În plus, sunt realizate lucrări de restaurare a vestigiilor arheologice, dar și lucrări de stabilizare a terenului, de realizare a drumului de acces și a aleilor, precum și pentru structura viitorului muzeu. 

Descoperiri valoroase la Tirighina-Barboși

În urmă cu câțiva ani, cercetătorii au descoperit la Tirighina-Barboși ceramică, monede, o fibulă de bronz, alte obiecte din bronz și fier, un șanț de apărare cu o configurație impresionantă, precum și locuințe romane din secolul III.Inelul îl reprezintă pe Hermes nud FOTO: Muzeul de Istorie Galați

Inelul îl reprezintă pe Hermes nud FOTO: Muzeul de Istorie Galați

De asemenea, un inel din aur, vechi de 2.000 de ani, a fost descoperit de arheologi într-un mormânt din castrul roman Tirighina-Barboși, Galați, în urmă cu doi ani. Bijuteria îl reprezintă pe Hermes/Mercur, zeul-mesager protector al comerțului.

Inelul a fost descoperit în situl Tirighina-Bărboși, cel mai vechi monument istoric daco-roman din sudul Moldovei, într-un mormânt de înhumaţie, la baza camerei funerare, aproape de latura de vest a acesteia, unde au fost identificate și două tălpi din piele. 

Bijuteria este realizată din aur cu chatonul sudat de verigă. Piesa centrală o constituie o camee, din onix în două straturi, cu reprezentarea unui personaj reliefat cu alb pe fond albastru. Este vorba despre reprezentarea lui Hermes nud, poziționat dreapta, sprijinit de o coloană. Hermes/Mercur este zeitatea considerată mesagerul Olimpului, protector al comerțului.