Castelului Bethlen, o bijuterie aflată în plin proces de dispariţie

Un cititor ne lua la rost că de ce ne luăm de Kelemen Hunor şi de modul în care a împărţit domnia sa banii în Planul Naţional de Restaurare pe 2012. Încerca să sugereze că avem ceva cu acest ex ministru doar că este maghiar. Dimpotrivă! Discuţia noastră este că monumente care nu au nevoie de lucrări urgente primesc sume importate de bani şi altele care stau să cadă nu primesc nimic.

Noi am prezentat în numeroase ocazii monumente ce aparţin istoriei multi-culturale a Transilvaniei fără să facem distinţii pe criterii etnice. Ne vom opri acum şi asupra unei bijuterii care nu a primit niciun leu în 2012.

Ansamblul castelului Bethlen, alcătuit din castel, anexe şi parc este şi el un monument de importanţă naţională. Datat în secolele XVIII-XIX şi situat pe domeniul public din localitatea Dragu, se află, de asemenea, într-o stare avansată de degradare, existând riscul prăbuşirii unor elemente structurale ale monumentului.

La începutul secolului al XVIII-lea, pe amplasamentul actual al acestuia exista un alt castel zidit de Kamuthy Blasius de Szent Laszlo, care a fost atribuit, în 1723, familiei Wesseleny de împăratul Carol al VI-lea.

Ulterior, Ştefan Wesseleny a reconstruit edificiul sub forma actuală, lucrările fiind finalizate în anul 1816. Castelul a devenit proprietatea familiei Bethlen, ca dotă, prin căsătoria Sarlotei Wesseleny cu contele Bethlen Edmund, şambelan al împăratului Imperiului Austro-Ungar, Franz Josef.

După naţionalizarea imobilului, în perioada 1944-1986, în acesta au funcţionat sfatul popular, şcoala, biblioteca, căminul cultural, cinematograful, birourile gospodăriei de stat şi ale Cooperative Agricole de Producţie a comunei Dragu.

Arhitectura castelului este în formă de “U”, acesta fiind compusă din subsol (beciuri), parter şi etaj. Zidăria a beneficiat de mai multe elemente de decor, atât de-a lungul pereţilor exteriori, cât şi în jurul ferestrelor. Faţada principală a castelului are 6 coloane care susţin acoperişul, de tipul celor antice. Pe faţada din curtea interioară a corpului din stânga se mai păstrează blazonul familiei Bethlen.

Începând cu anul 2002, reprezentanţii administraţiei publice locale ai comunei Dragu au concensionat castelul pe o durată de 49 de ani, asociaţiei Pro Media din Cluj-Napoca, care, conform contractului, ar fi trebuit să înfiinţeze un cămin de bătrâni şi să plătească o chirie lunară de 325 de euro. Ca urmare a nerespectării prevederilor contractuale de către asociaţie, primăria a iniţiat un proces împotriva acesteia, finalizat în anul 2011 prin redobândirea drepturilor de proprietate asupra castelului. Totuşi, ulterior, reprezentanţii primăriei nu au iniţiat măsuri de protecţie/reabilitare a monumentului istoric, motivând lipsa fondurilor necesare realizării unui astfel de proiect.

În prezent, monumentul architectural se află într-o stare avansată de degradare, acesta fiind salvat de la prăbuşire de acoperişul realizat de către Asociaţia Pro Media. În mai multe locuri pereţii imobilului sunt fisuraţi, tencuiala este exfoliată, mai multe uşi şi ferestre nu au tâmplărie, elementele de decor care împodobeau pereţii şi tavanele edificiului s-au desprins pe mare parte a acestora, sobele de teracotă şi podelele de lemn au fost distruse, în noua învelitoare a castelului există spărturi care permit pătrunderea apei pluviale şi afectarea continuă a elementelor structurale, podeaua parterului este pe alocuri surpată, fiind iminentă producerea de noi surpări.

Pe fondul lipsei unor minime măsuri de asigurare a pazei/protecţiei monumentului, sătenii au furat diverse elemente de construcţie şi şi-au adăpostit animalele la parterul imobilului. Astfel de situaţii, alături de inacţiunile proprietarului vizând reabilitarea acestuia, conduc spre un deznodămând nefericit – continuarea procesului de degradare a monumentului şi pierderea posibilităţii de valorificare, inclusiv turistică, a acestuia.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

4 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

4 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

5 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

7 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago