Castelul Urmanczy și ce a mai rămas din istorie : dezamăgire alături de răutate

Povestea castelului Urmanczy este deopotrivă plină de istorie și ignoranță, care au adus edificiul într-o stare de degradare jalnică. Ceea ce ar fi putut azi străluci și atrage numeroși turiști este din păcate doar o altă ruină pe harta Transilvaniei.

Scurtă prezentare a zonei

Castelul Urmanczy se află în ultima localitate din județul Harghita și anume municipiul Toplița. În vecinătate se află munții Călimani ce sunt plini de păduri nemaîntâlnite, dar și de ape pure precum cele din zona Bilborului și a Borsecului. Toplița există atestată documentar încă din a doua jumătate a anului 1500 și a devenit municipiu în anul 2002.

Castelul ce a fost măreț cândva

Acest castel aparține familiei Urmanczy și a fost construit între anii 1903-1906 de către arhitectul de origine tiroleză Virgilio Giacomuzzi pentru Jeromos Urmanczy  Proprietatea imensă a fost simbol al bunăstării pentru această familie și demonstra celor din Transilvania că baronii trăiesc pe picior mare mai ales și cel ce avea să curme multe vieți : Nandor Urmanczy.

Ce s-a întâmplat cu castelul?

După ce s-a instaurat regimul comunist, castelul împreună cu toată averea familiei Urmanczy au fost ” confiscate ” sau mai bine spus naționalizate. Vestitul castel din acea perioadă a fost transformat de comuniști în spital local modificând ușor strucutura interioară a castelului fiind modificate compartimentările camerelor și scara interioară din lemn a fost înlocuită cu una din beton.

Ulterior castelul a fost părăsit deoarece nu a mai fost modernizat și curtea interioară a cam fost distrusă din cauza construcției unei noi clădiri, un nou spital. La sfârșitul secolului XX castelul este preluat de Muzeul Județean Harghita și se înființează în castel un muzeu etnografic și se făceau repetiții ale Rapsodiei de Muzică Populară a Călimaniului.

Fantoma lui Urmanczy prezentă în zonă

Mulți locuitori din Toplița afirmă că au simțit prezenții stranii în zona castelului, iar bolnavi din spitalul ce s-a construit fix lângă castel au de multe ori dureri de cap, iar când ies în curtea spitalului noaptea simt brize puternice și înspre castel se observă linii stranii în vârful castelului. În prezent Castelul Urmanczy este închis tuturor. Avem un gard de jur împrejurul castelului ce are menirea să mențină curioșii în afara ariei construcției.  Am reușit să escaladăm gardul și să intrăm în curtea castelului ce este păzită de câini, dar nu am reușit să deschidem o ușă sau o poartă a castelului.

Dezamăgire și răutate din partea moștenitorilor grohului

S-a produs în anul 2009 o retrocedare a castelului de către moștenitori legali în urma unor procese ajunse până în Ungaria și la care statul român nu a intervenit. În acel moment moștenitorii au pus o chirie de zeci de mii de lei noi pentru Consiliul Județean Harghita. În anul 2013 s-a decis părăsirea castelului din cauza chiriei mult prea mari. Cei ce administrează acum castelul l-au părăsit cu mârșăvie și indiferență lăsându-l de izbeliște. Nu voi detalia, dar în zonă acești ” baroni locali ” vor să acapareze o mare parte din oraș în prezent fiind în Ungaria mai multe procese deschise împotriva municipalității. Noii moștenitori au acaparat și peste 1.000 de hectare de pădure.

Însumând cele relatate mai sus observăm cum clădiri istorice din Transilvania se învechesc și riscă să dispară din cauza nepăsării statului român și vor deveni mai mult ca sigur ruine…

Referințe : http://monumenteuitate.org/ro/monument/169/Toplita-Urmanczy

Autor: Iulian Platon.

Tineri Jurnalisti Online

View Comments

  • Acest castel trebuia complet distrus, asa cum a distrus "stramosul" acestor mostenitori vietile a mii de romani din zona. Cum a permis statul roman retrocedarea a 1000 ha de padure unor cetateni straini care acum le defriseaza si fac averi colosale? Cum sunt evaluate aceste probleme de securitate nationala?

    • CU ACEASTA URA ȘI NAȚIONALISMUL DUS LA EXTREM VREM SA FORMAM O EUROPA !GREU DE CREZUT.
      NICI TU ȘI NIMENI NU POATE MODICA CE A FOST ,ERA LUPTA PENTRU TERITORIU,CU EUROPA ȘI DEMOCRAȚIA ACTUALA AR TREBUI SA PRIVEȘTI LUCRURILE ALTFEL,CRED CU MAI MULTA INTELIGENTA ȘI VIZIUNE!
      ACEST OAMENI GROFI URMANCZY AU CONTRIBUIT MĂCAR LA ISTORIE ȘI CU DEZVOLAREA ZONELOR NU CA ACTUALII AȘA ZIȘI MARI ROMANI AU DISTRUS TOT DUPĂ CE AU PUS MANA PE ACEASTA TARA

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

3 zile ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

7 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago