Castelul Daniel, o nouă poveste de succes și o nouă șansă dată unei clădiri de patrimoniu

Observăm cu mândrie că încet, dar sigur România intră pe un făgaș pe care europenii l-ar numit normalitate. Povestea monumentelor părăsite și abandonate, a conacelor ajunse ruină și a castelelor care deși sunt pline de istorie și tradiție nu prezintă interes pentru nimeni, această poveste începe să se schimbe. Oamenii să înțeleagă valoarea acestor construcții și să le ofere o nouă șansă la strălucire.

Avem azi în vedere și Castelul Daniel care se află la aproximativ 60 de kilometri de Braşov, într-un sat din judeţul Covasna. A fost construit la începutul anilor 1600 de familia de nobili Mihaly. Doi tineri din  l-au cumpărat în 2009, l-au reabilitat, iar acum închiriază camerele în regim hotelier. A costat 100.000 euro in plin boom imobiliar, cât un apartament cu 3 camere in Capitala. Asa ca familia Racz nu a stat pe ganduri si a preferat sa investeasca intr-o bucata de istorie de pe meleagurile natale. Mesterii restauratori au descoperit picturi murale. Sunt imortalizate evenimente importante din viata baronului: a fost trimis la Poarta Otomana cu aur si cai, in dar pentru sultan.

Am cumpărat imobilul, după care am avut un proiect finanţat de UE de 400.000 de euro. Conceptul nostru de turism este istoria autentică combinată cu confortul timpurilor moderne”, spunea Lilla Racz pentru digi24.ro

Intreg proiectul de restaurare a costat 400 de mii de euro, jumatate – fonduri UE nerambursabile, pentru o pensiune monument istoric. Cinci ani a durat reabilitarea, făcută, în cea mai mare parte cu materiale originale, găsite în castel şi reciclate. Astăzi camerele au dotări moderne, de ultimă generaţie, însă uşor poţi fi introdus în atmosfera de acum câteva sute de ani. Şi asta pentru că mobilierul este construit din lemnul folosit iniţial la ridicarea conacului. Din septembrie 2014, castelul a intrat oficial în circuitul turistic.

„Castelul in sine pastreaza toate elementele arhitecturale ale unui monument istoric de interes national, printre care amintim frescele din anii 1680, si elementele de piatra sculptata (blazonul familiei Daniel, ancadramente de usi si ferestre).  Dealungul renovarii si refunctionalizarii castelului am avut insa grija sa asiguram pentru oaspeti comfortul de cel mai inalt nivel, la standardele unui “boutique hotel” de patru stele. Castelul are in incinta opt camere cu un design special unic. Fiecare camera, pe langa elementele de comfort maxim (spatii generoase, bai proprii cu design unic, televizor,internet de banda larga etc.) pastreaza si elemente traditionale atat in arhitectura cat si amenajari interioare sau decor: seminee, picturi murale din sec. 17., pat cu baldachin, perdele din catifea, mobilier din stejar de sute de ani, combinate cu piatra, sticla si tesuturi fine”, ne-a declarat Lilla Racz.

Mai multe informatii despre închirieri puteti gasi pe site-ul www.danielcastle.ro

Maria Stefan

View Comments

  • Foarte util si interesant articolul.
    Te astept si pe http://fanautodidact.ro sa citesti ce scriu si postez pentru tine.
    La inscriere poti descarca gratuit ebook-ul numit Aminteste-ti cum sa fii fericit!

  • Probabil ca, la vara, cand am in plan sa vizitez cetatea de la Rupea o sa ma abat de la drum si o sa ma cazez aici. Chiar am o fixatie sa dorm o noapte intr-un castel sau intr-un conac. Apropo, am mai vazut un conac foarte frumos pe blogul fetelor de la Travelgirls.ro, pe care l-am trecut pe lista mea. Totusi, desi pretul e cam marisor pentru zona respectiva (80e/noapte) sper sa-si merite banii. Am totusi o nedumerire: Oare in pretul respectiv este inclus si micul dejun?

  • Mda.. de apreciat faptul ca au investit in istorie, insa cati dintre cei ce muncesc pe 600-1200 euro, pot sa stranga 2-300.000 euro in doar o viata? Nu mai spun de "tineri", adica pana pe la 35ani... poate cu venituri de 3000-5000 lunar, incepand de la 25ani ..si fara cheltuieli, tinuti de parinti care la randul lor.. "s-au descurcat" in marea debandada de dupa '89...

  • As avea niste sfaturi pentru gospodarii castelului pentru ca exista loc de mai bine.
    Pacat ca pe saitul castelului nu au pus nici macar o fotografie cu constructia si interioarele, nici cu gradina. Fotografia din articol (probabil un articol de reclama, dar nu asta e o problema) e mediocra si mai mult face anti reclama. Peisagistica dimprejur e mediocra si naiva si ea, pomeneste de ,,locatiile" de pe vremea comunismului.
    Cit de greu poate fi? Rocket Science?

    • Articolul nu este de reclama, am mai scris în aceiași perioadă și despre o casă săsească din Prejmer. Doar că sunt câțiva ani de atunci și cam asta a fost fotografia la care am avut acces, în acel moment.

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

6 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

6 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago