Observăm cu mândrie că încet, dar sigur România intră pe un făgaș pe care europenii l-ar numit normalitate. Povestea monumentelor părăsite și abandonate, a conacelor ajunse ruină și a castelelor care deși sunt pline de istorie și tradiție nu prezintă interes pentru nimeni, această poveste începe să se schimbe. Oamenii să înțeleagă valoarea acestor construcții și să le ofere o nouă șansă la strălucire.

Avem azi în vedere și Castelul Daniel care se află la aproximativ 60 de kilometri de Braşov, într-un sat din judeţul Covasna. A fost construit la începutul anilor 1600 de familia de nobili Mihaly. Doi tineri din  l-au cumpărat în 2009, l-au reabilitat, iar acum închiriază camerele în regim hotelier. A costat 100.000 euro in plin boom imobiliar, cât un apartament cu 3 camere in Capitala. Asa ca familia Racz nu a stat pe ganduri si a preferat sa investeasca intr-o bucata de istorie de pe meleagurile natale. Mesterii restauratori au descoperit picturi murale. Sunt imortalizate evenimente importante din viata baronului: a fost trimis la Poarta Otomana cu aur si cai, in dar pentru sultan.

Am cumpărat imobilul, după care am avut un proiect finanţat de UE de 400.000 de euro. Conceptul nostru de turism este istoria autentică combinată cu confortul timpurilor moderne”, spunea Lilla Racz pentru digi24.ro

Intreg proiectul de restaurare a costat 400 de mii de euro, jumatate – fonduri UE nerambursabile, pentru o pensiune monument istoric. Cinci ani a durat reabilitarea, făcută, în cea mai mare parte cu materiale originale, găsite în castel şi reciclate. Astăzi camerele au dotări moderne, de ultimă generaţie, însă uşor poţi fi introdus în atmosfera de acum câteva sute de ani. Şi asta pentru că mobilierul este construit din lemnul folosit iniţial la ridicarea conacului. Din septembrie 2014, castelul a intrat oficial în circuitul turistic.

„Castelul in sine pastreaza toate elementele arhitecturale ale unui monument istoric de interes national, printre care amintim frescele din anii 1680, si elementele de piatra sculptata (blazonul familiei Daniel, ancadramente de usi si ferestre).  Dealungul renovarii si refunctionalizarii castelului am avut insa grija sa asiguram pentru oaspeti comfortul de cel mai inalt nivel, la standardele unui “boutique hotel” de patru stele. Castelul are in incinta opt camere cu un design special unic. Fiecare camera, pe langa elementele de comfort maxim (spatii generoase, bai proprii cu design unic, televizor,internet de banda larga etc.) pastreaza si elemente traditionale atat in arhitectura cat si amenajari interioare sau decor: seminee, picturi murale din sec. 17., pat cu baldachin, perdele din catifea, mobilier din stejar de sute de ani, combinate cu piatra, sticla si tesuturi fine”, ne-a declarat Lilla Racz.

Mai multe informatii despre închirieri puteti gasi pe site-ul www.danielcastle.ro