Categories: noutăți

Castelul baronului Franz Nopcsa a fost reabilitat pentru integrarea în circuitul turistic

Castelul baronului Franz Nopcsa, din satul Săcel, judeţul Hunedoara, a fost reabilitat şi redat, luni, comunităţii locale pentru a fi integrat în circuitul turistic, dar şi în cel al reuniunilor cu caracter ştiinţific, în condiţiile în care de numele fostului său proprietar se leagă primele descoperiri de fosile ale dinozaurilor pitici din Ţara Haţegului, transmite Agerpres.

Lucrările au vizat restaurarea şi refuncţionalizarea acestui monument istoric aflat în patrimoniul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara. Pentru reabilitarea clădirii istorice aflată în stare de degradare, CJ Hunedoara a atras fonduri guvernamentale prin programul PNDL 2, dar a utilizat şi fonduri din bugetul propriu. Valoarea investiţiei s-a ridicat la 11,5 milioane de lei.

„De astăzi (luni, n.r.), judeţul Hunedoara are un obiectiv istoric şi turistic funcţional, un punct de atracţie care merită vizitat, dar care va servi şi întrunirilor cu caracter ştiinţific. Domeniul Nopcsa, pe care se află şi alte clădiri de interes, este situat în Ţara Haţegului, într-o zonă deosebit de frumoasă, bogată în vestigii istorice şi rezervaţii ştiinţifice. Intenţia noastră este aceea de a valorifica durabil Castelul şi domeniul Nopcsa”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, prezent la recepţia lucrărilor.

Castelul a fost construit la începutul secolului al XIX-lea şi a aparţinut baronului Franz Nopcsa, savantul de numele căruia se leagă primele descoperiri ale fosilelor de dinozauri din Ţara Haţegului. De altfel, domeniul se află pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului şi aproape de Munţii Retezat.

Lucrările realizate la Castelul Nopcsa au avut un grad ridicat de complexitate şi au vizat refacerea acoperişului, reparaţii interioare şi exterioare, finisaje şi restaurări ale elementelor valoroase din punct de vedere arhitectural.

La interior, unele dintre cele mai importante şi de mare fineţe lucrări au vizat refacerea Sălii Oglinzilor cu lambriuri din lemn, reparaţii la scara din fontă şi balustrăzi, sablarea, completarea şi vopsirea scării circulare din fontă, realizarea unui chepeng metalic şi a scării metalice pentru acces în turn.

La exterior, s-a recurs la refacerea completă a crenelurilor şi a ornamentelor pereţilor.

În cadrul proiectului, a fost reabilitat şi beciul din apropierea Castelului, a fost restaurată poarta masivă care asigură accesul pe domeniu şi au fost refăcute toate împrejmuirile. De asemenea, a fost amenajat parcul domeniului şi a fost construită o parcare pe latura estică.

Pe domeniul Nopcsa, CJ Hunedoara are în implementare un alt proiect pentru care a obţinut deja fonduri prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Investiţia în valoare de circa 300.000 de euro vizează eficientizarea energetică şi reabilitarea clădirii administrative aferente Castelului Nopcsa.

Ciprian Plaiasu

Recent Posts

Ce știați și ce nu despre … Mănăstirea Dealu, unde e capul lui Mihai Viteazul

Aici la Dealu apare o așezare monahală menționată documentar la 17 noiembrie 1431, așa cum…

18 minute ago

Traseul Hitit – comorile antice ale primului imperiu al Anatoliei

O parte semnificativă a atractivității culturale a Turciei constă în urmele lăsate de numeroasele civilizații…

3 zile ago

Circulația pe Transfăgărășan, redeschisă inclusiv în zona alpină

Circulația pe Transfăgărășan se redeschide începând de vineri, 7 iunie, inclusiv în zona alpină, cuprinsă…

3 zile ago

Ce să mănânci bun dacă te duci în Grecia

Top 10 feluri de mâncare pe care trebuie să le mâncați, dacă mergeți în Grecia.…

3 zile ago

Mormântul Hypogeu, redeschis la aproape șase ani de la demararea proiectului de restaurare

Mormântul Hypogeu din Constanța a fost deschis pentru public, joi, la aproape șase ani de…

4 zile ago

Cum arăta mahalalele din București la început de secol XX și în interbelic?

Bucureştiul este un oraș care a crescut organic, un oraș deschis, primitor și care a…

4 zile ago