Cascada îngheţată din Apuseni. Imagini spectaculoase cu uriaşul acoperit de gheaţă

O cascadă spectaculoasă din Apuseni este şi în perioada de iarnă foarte atractivă pentru turişti. Căderea de apă a îngheţat şi a creat o imagine de basm.

Zeci de turişti ajung în fiecare zi la cascada Pişoaia de pe valea Arieşului Mic, impresionaţi de monumentalitatea blocului de gheaţă. Cascada este rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă destul de mare, respectiv de 2,5 hectare. Rezervaţia peisagistică Cascada Pişoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag şi arbori izolaţi de răşinoase. Căderea de apă se realizează de la aproximativ 18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formaţiunile calcaroase de tip travertinic depuse dea lungul timpului măresc spectaculozitatea zona. 

 Apele din zonă sunt bogate în calcar, acoperă totul cu depuneri, şi dau naştere la numeroase formaţiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase. Din aceste tufe calcaroase localnicii confecţionează cruci care pot fi văzute lângă biserici sau dea lungul drumurilor, sau taie cărămizi cu ajutorul cărora îşi împrejmuiesc casele. 

 Aflată într-un peisaj captivant, la aproximativ 500 de metri de la şosea, cascada Pişoaia oferă un ”spectacol” răcoritor şi privelişti liniştitoare, care cu siguranţă vă vor impresiona, mai ales dacă sunteţi sensibili la frumuseţea creată de Dumnezeu. 

 Cascada se află în comuna Vidra, sat Nemeşi, pe Arieşul Mic, la confluenţă cu pârâul Slatina, în imediata apropiere a drumului DJ 762 Mihoieşti – Avram Iancu. 

 Pe versantul stâng al Arieşului Mic, vis-a-vis de cascadă, se află o altă rezervaţie, paleontologică, care atrage prin aspectul său ciudat. Este vorba despre o puzderie de formaţiuni sub formă de melci, încrustate în piatră în urmă cu mai bine de 65 de milioane de ani.  

 Peste 30 de specii de moluşte şi-au lăsat aici amprenta pe o suprafaţă de 4,30 ha, alcătuind acest recif senonian, bizar în ochii oricărui călător. Accesul spre cascadă şi Dealul cu melci este semnalizat la marginea drumului judeţean. În zonă există mai multe pensiuni unde se poate obţine cazare la preţuri avantajoase. 

Sursa: adevarul.ro

Maria Stefan

Recent Posts

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest, o nouă destinație de vară

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o…

13 minute ago

5 personalități istorice pasionate de jocuri de noroc

În literatură și cinematografie, adesea avem în prim-plan personaje care se remarcă inclusiv prin pasiunea…

33 de minute ago

Vremea Floriilor la Muzeul Național al Țăranului Român

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 13:00, editura Vremea vă invită la Sala Acvariu a Muzeului Național…

20 de ore ago

Cabana Negoiu, cum a fost construită prima cabană montană din România

În urmă cu 143 de ani a început povestea primei cabane montane din România. Construită…

o zi ago

Europa a înregistrat în 2023 un număr record de zile caniculare. Care sunt efectele vizibile?

Într-un raport comun al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE și al Organizației Meteorologice…

2 zile ago

Cele mai bune destinații din Europa pentru o vacanță între fete

Cele mai bune destinații din Europa, dacă vreți să mergeți „ca fetele”. De la orașe…

2 zile ago