Casa Poporului, un obiectiv turistic important, a primit factura la curent. Cât plătim pentru energia electrică folosită de parlamentari

Casa Poporului a primit factura la curent şi, ca şi în cazul românilor, parlamentarii s-au confruntat cu o majorare uriaşă la preţul pentru energia electrică.

În luna noiembrie a anului trecut, parlamentarii au plătit factura la curent pentru Casa Poporului aproximativ 100.000 de euro. Astfel, pentru luna noiembrie 2020, factura la energie electrică a fost în valoare 521.152 de lei, ceea ce înseamnă puţin peste 104.000 de euro.

De atunci, valoarea a crescut la o lună la alta. În ianuarie 2021, factura la curent a fost de peste 582.000 de lei, adică peste 116.000 de euro, cu 12.000 de euro mai mult.

Câteva luni mai târziu, respectiv în noiembrie 2021, factura la curent pentru Casa Poporului a fost de 990.657 de lei, adică peste 198.000 de euro.

Drept urmare, Parlamentul a plătit doar pe o lună factura la curent cât preţul a două apartamente.

Preţul pe MWh a fost, până în luna mai 2021, de 223 de lei, iar de la 1 iunie până la 31 august a fost de 360 de lei. Ulterior, între 1 septembrie 2021 şi 28 februarie 2022, preţul pentru un MWh este de 569,99 lei.

Pentru toată clădirea Casei Poporului, facturile sunt achitate integral de Camera Deputaţilor, apoi se partajează procentual, conform convenţiilor cu ceilalţi rezidenţi, respectiv Senatul, CCR şi Consiliul Legislativ.

Camera Deputaţilor achiziţionează energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri, în asociere cu mai multe autorităţi contractante.

Casa Poporului a fost construită între anii 1980-1997, are 18 etaje şi o înălţime de 84 de metri, fiind considerată, conform World Records Academy, a treia cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume, și cea mai grea clădire din lume.

Clădirea are aproximativ 1000 încăperi, dintre care 440 birouri, peste 30 săli și saloane, patru restaurante, trei biblioteci, două parcări subterane, o sală de concerte.

Numele sălilor și saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese după 1989, ele evocând evenimente importante din istoria poporului român sau personalități cunoscute pe plan mondial. Majoritatea sunt legate de aspirația românilor pentru Unire și de istoria parlamentarismului în România.

Dimensiunile Casei Poporului:

lungime – 270 metri
lățime – 245 metri
înălțime – 86 metri (peste cota 0)
adâncime 92 metri (sub nivelul solului)
suprafața construită la sol – 66.000 metri pătrați.

Alexandra Delgado

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

3 zile ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

7 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago