Categories: Destinatii pierdute

Casă neoromânească de pe strada Știrbei Vodă, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță

Frumoasa casă neoromânească de pe strada Știrbei Vodă 132, pentru care la finalul mandatului, fostul primar Gabriela Firea a dat autorizație de demolare, a fost salvată. Noul primar general, Nicușor Dan, a suspendat autorizația de demolare, chiar înainte să înceapă lucrările, iar Prefectul Municipiului București a atacat miercuri la Tribunalul București, autorizația de demolare, dar și autorizația de construire, care permitea edificarea unui bloc de 7 etaje în loc, acestea fiind astfel suspendate de drept până la pronunțarea instanței.

”Clădirea din strada Știrbei Vodă 132 a fost salvată. În timpul mandatului meu nu se vor face demolări fără avize și nu se vor construi blocuri în locul clădirilor istorice din București. Acest lucru este valabil și în cazul imobilului din strada Știrbei Vodă 132. Anul trecut, în luna noiembrie, am suspendat autorizația de desființare, autorizație care fusese semnată de către fosta administrație pe ultima sută de metri a mandatului. Prefectul Municipiului București a atacat astăzi, la Tribunalul București, actele administrative referitoare la acest imobil, respectiv certificatul de urbanism privind desființarea construcției existente și construire imobil, autorizația de desființare din 15.10.2020, precum și autorizația de construire semnată de fostul primar Firea în data de 15.10.2020 pentru construirea unui bloc de 7 etaje. Îi mulțumesc prefectului pentru toate eforturile depuse. Astfel, având în vedere faptul că prefectul a atacat în instanță aceste acte, orice acțiune de demolare/ construire se suspendă de drept”, a anunțat primarul Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

În ultimele zile de mandat, pe 15 octombrie 2020, administrația Firea a dat autorizație de demolare pentru o superbă casă neoromânească din centrul Capitalei, de pe strada Știrbei Vodă nr. 132. În aceeași zi, Primăria Capitalei a dat și autorizație de construire pe respectivul teren pentru edificarea unui bloc cu subsol, parter și 7 etaje.

Potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Capitalei, beneficiarul autorizației este firma Aro Central Imobiliare.

Strada Știrbei Vodă este zonă protejată și se află lângă Parcul Cișmigiu. Potrivit regulamentului zonei protejate, regimul ei de protecție este maxim: se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor, trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică.

Sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente: conservarea clădirilor valoroase și a spațiilor constituite existente, restructurarea unor porțiuni pentru amplificarea continuității de-a lungul întregului traseu- preluarea diferențelor de înălțime prin formule de legătură și interzicerea rupturii de scară/ gabarit.

Ciprian Ionescu

Recent Posts

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 zile ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 zile ago

Supraturismul aduce taxe noi: „Se caută locurile instagramabile”

Sezonul vacanțelor vine cu noi taxe pe care turiștii trebuie să le plătească, pe lângă…

2 zile ago

Catacombe antice, comori istorice și locuri secrete din Turcia

Turcia este bogată în minuni antice. Aflată între Europa și Asia, această țară a fost în centrul a…

2 zile ago

Noaptea Muzeelor 2024. Anul acesta va avea loc ediția cu numărul 20

Noaptea Muzeelor 2024 va avea loc în data de 18 mai. Manifestarea de anul acesta…

3 zile ago

Marele Hotel Ambasador din Bucureşti, construit în interbelic, a fost vândut

Unul dintre hotelurile emblematice ale Capitalei, cu o suprafaţă totală de 12.600 metri pătraţi, construit…

3 zile ago