Categories: de pe globnoutăți

Casa în care s-a născut Hitler va fi transformată în secție de poliție

Casa din Braunau am Inn (Austria), în care s-a născut şi a locuit până la vârsta de 3 ani Adolf Hitler, a devenit subiect de controverse, astfel că s-a decis transformarea ei într-o secție de poliție. Autoritățile din localitate au decis să mențină – şi după transformare – placa memorială anti-fascistă şi anti-război ce fusese instalată la sfârşitul anilor ’80 la exteriorul casei, relatează DPA, citată de Agerpres.

Inscripționată în limba germană cu mesajul „Pentru pace, libertate şi democrație, niciodată din nou fascism, milioane de morţi ne aduc aminte”, placa a fost plasată în faţa casei în 1989. „Acest mesaj a fost corect în 1989 când a fost instalat şi este corect şi în ziua de azi”, a explicat viceprimarul oraşului austriac Hubert Esterbauer.

Clădirea cu trei etaje din centrul orașului Braunau am Inn atrage vizitatori cu simpatii neonaziste încă din anii ’50. În cursul procesului de transformare a casei într-o secție de poliție, toate modificările aduse fațadei, ferestrelor şi acoperișului în perioada nazistă vor fi înlăturate.

Intenţia guvernului austriac este să împiedice transformarea în loc de pelerinaj a casei unde, pe 20 aprilie 1889, s-a născut Adolf Hitler. Lupta în justiţie cu privire la valoarea compensaţiilor financiare datorate familiei Pommer, care deţinea clădirea de aproape un secol, s-a încheiat însă abia anul acesta.

Ministerul de interne a informat că acum urmează să solicite proiecte arhitecturale pentru transformarea casei într-o secţie de poliţie.

“Utilizarea viitoare de către poliţie trebuie să arate clar că această clădire nu va fi niciodată un loc de comemorare a nazismului”, a declarat, într-un comunicat, ministrul de interne Wolfgang Peschorn.

Concursul de arhitectură va fi lansat la nivel european în luna noiembrie, din membrii juriului urmând să facă parte şi un reprezentant al oraşului situat în nordul Austriei.

Decizia va fi luată la începutul anului 2020.

Cea mai înaltă jurisdicţie austriacă a acordat 810.000 de euro drept compensaţie familiei Pommer, care închiria clădirea de 800 metri pătraţi ministerului de interne de la începutul anilor 1970. Clădirea era utilizată drept centru destinat persoanelor handicapate.

În 2011, proprietarii au refuzat însă să finanţeze lucrările de renovare, refuzând totodată şi să vândă clădirea, care a rămas nelocuită.

Deşi Adolf Hitler nu a locuit decât puţin timp în această casă, clădirea continuă să atragă admiratori ai nazismului din lumea întreagă. Susţinători ai antifascismului se adună în faţa casei în fiecare an, cu ocazia zilei de naştere a lui Hitler.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago