Casa hobbit – una din cele mai eco propuneri de locuinţe VIDEO

Succesul înregistrat de producţia Lord of the Rings, şi continuat anul acesta cu The Hobbit, a determinat pe unii dintre fani să încerce stilul de rustic şi confortabil al hobbiţilor, Simone Dale şi soţia sa a încercat să arate că acest lucru este posibil încă din 2003 când a început construcţia casei sale care arată exact ca una din locuinţele din Comitatul, de acum celebru şi cunoscut în întreaga lume. Ba mai mult el susţine că o astfel de casă superbă, dar şi ecolobică costă foarte puţin: 3000 de lire (circa 5000 de dolari). E adevărat că la acest proiect a lucrat cu prieteni şi folosind materiale găsite în pădure, ca de exmplu piatra, lut, lemn.

Totuşi cât de valabil este modelul? Cum ar rezista o construcţie sub pamant, nu cumva e prea multă umiditate, greutate a solului? Ar exista posibilitatea unei atare construcţii cu costuri mici? Şi ar fi avantajos aşa un stil de viaţă pentru oameni?

Este adevărat că o locuiţă ca cea a britanicului are un impact negativ asupra naturii extrem de redus. De altfel el îşi povesteşte multe din experinţe pe site-ul său www.simondale.net, oferind celor care vor să încerce câteva idei şi soluţii pentru numeroasele probleme ce apar cu astfel de construcţii: surparea posibilă din pricina greutăţii solului, rădăcinile plantelor care, în timp, pot pune presiune şi ele sau pot chiar străpunge zidurile, umiditatea prezenta în sol şi care, dacă pătrunde în pereţi atrage după sine mucegai, ciuperci şi bacterii nocive pentru sănătate, infiltraţii în pereţi, alunecări de teren sau chiar lumina din interior.

În paralel cu britanicul de care am vorbit există şi alţi oameni care au făcut, cu diverse sume (toate semnificativ mai mari decât ale lui Simone), copii ale locuinţelor din Comitat. Unele pornesc de la 10.000-20.000 de dolari, până la sute de mii de dolari. E adevărat că mulţi au exagerat, investind cam cât într-o staţie de metrou.

Benefiicile sunt într-adevăr mari pentru mediu înconjurător: poluarea este minimă, vara înăutru este răcoare, iarna mai cald, materialele folosite sunt regenerabile în cea mai mare parte, consumul de energie este redus.

Soluţii pentru problemele din casa de hobbit

Problemele sunt rezolvabile tot cu ajutorul materialelor moderne de construcţii, cu tratamente ale lemnului, cu materiale şi izolatii care, deşi naturale, pot fi scumpe din pricina ca reprezinta resurselor naturale limitate sau greu regenerabile. Apoi, cu calcule stricte si cu o alegere atentă a spaţiului în care se va construi, se poate trece la lucru.

Nu există dealuri peste tot în natură, dar aceasta este o problema puţin importantă pentru că ele pot fi făcute de oameni. Şi de fapt casa poate semană în stare iniţială foarte mult o casă obişnuită, cu fundaţie, ridicată de la sol, şi doar cu un design mai organic decât altele. Spatele casei poate fi protejat de un deal, acoperişul poate fi prevăzut cu luminatoare, care sa asigure lumină naturală din belşug înăuntru… iar în final acoperişul poate fi ascuns privirii prin construirea unui deal artificial, izolat de elementele structurale ale locuintei şi cu sistem îngropat de scurgere a apelor pluviale. Integrând “dealul” în pesiajul exterior se poate masca aproape orice legatură ce aduce aminte de o construcţie clasică. Restul cade în sarcina finisajelor, atât la exterior, cât şi la interior…

Rezolvările eficiente duc la o investiţie initială destul de mare, pe care o poate justifica doar dorinţa de a avea o casă şi un stil de viaţă altfel, în armonie cu mediul înconjurător.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

2 săptămâni ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago