Casa cu acoperiş de paie din Munţii Apuseni, veche de peste 100 de ani, transformată în muzeu

O locuinţă ridicată în urmă cu mai bine de 20 de ani, aflată în comuna Râmeţ, în munţii Trascău, a fost cumpărată de un întreprinzător din Aiud care a deschis o expoziţie muzeală, relateaza adevarul.ro

Vizitatorii pot vedea cum se trăia în urmă cu 100 de ani, obiectele utilizate de oamenii acelor vremuri şi pot gusta din mâncărurile preparate atunci. Iniţiatorul proiectului vrea să amenajeze în această zonă sălbatică cel mai mare şi mai frumos muzeu în aer liber din zona Munţilor Apuseni şi speră să transforme zona într-o atracţie turistică, pentru a scoate din anonimat frumuseţea locurilor. 

Zona viitorului muzeu în aer liber se află într-un real paradis, care face parte din aria protejată a Munţilor Trăscău şi care oferă vizitatorilor peisaje montane incredibil de pitoreşti.  „Am ales această locaţie pentru peisajul pe care-l oferă, dar şi pentru faptul că zona s-a păstrat destul de bine, nefiind agresată de acele «case de vacanţă» cu termopan şi acoperişuri moderne, case care se potrivesc «ca nuca în perete» cu peisajul şi arhitectura tradiţională. 
Deocamdată am doar o gospodărie, dar intenţionez să strămut aici alte câteva case şi şuri tradiţionale, care să adăpostească colecţia de unelte şi instrumente radiţionale care, pentru început, a ajuns la peste 850 de piese. 

Foto Facebook/ Dorin Bunea

 Mulţi oameni nu vor să-şi vândă casele bătrâneşti pentru că, aşa cum se spune, ar exista credinţa că nu e bine să faci asta. Mulţi dintre ei preferă să le lase în ruină până când sunt complet distruse de intemperii, carii şi ciuperci. O casă veche cu acoperişul făcut ţăndări nu mai poate fi recuperată, pentru că apa care a pătruns la interior i-a degradat structura. Cu greu convingi proprietarii unor astfel de case să le vândă, deşi le explici intenţia”, spune Ştefan Varo, întreprinzătorul care a iniţiat muzeul în aer liber din Râmeţ, situat în satul Olteni, la câţiva kilometri de centrul comunei. 

Foto Facebook/ Dorin Bunea

 În locuinţă află aici strânse una lângă alta sute de obiecte, de la unelte specifice vieţii de zi cu zi, până la ceramică sau costume populare vechi de peste 100 de ani, ce pot fi admirate de vizitatori Au fost expuse piese tradiţionale, şi anume un „canapei” din lemn, acoperit cu „lepedeie” vechi, multicolore, „blide” din ceramică veche, paturi vechi din lemn, acoperite cu “cergă” şi perne îmbrăcate în pânză de in cusută artizanal cu motive în diferite culori. 

De asemenea, pot fi admirate „păretare”, o masă de lucru, „vârtelniţă”, „sucale” şi „suveici”, fuse, furcă de tors cu „caiere” din lână, costume populare de femei şi de bărbaţi, o veche maşină de cusut, un „tiglăzău”, diverse instrumente meşteşugăreşti şi obiecte gospodăreşti tradiţionale, dar şi icoanele vechi care au ocrotit dintotdeauna mocanii şi ţăranii zonei. Multe dintre aceste denumiri sunt regionalisme ale locuitorilor din aceastră zonă a Apusenilor. Muzeul va avea rolul de a pune în valoare cele mai reprezentative mărturii despre specificul satelor de pe valea Mureşului şi zona Munţilor Apuseni, în special din arealul aflat în zona Munţilor Trăscău, una dintre puţinele din România unde s-au păstrat case vechi din lemn acoperite cu paie.

Comuna Râmeţ are doar 500 de locuitori, fiind una dintre cele mai mici din România din punct de vedere a numărului populaţiei. Locuitorii au plecat spre oraşe, unde aveau posibilitatea să găsească un loc de muncă. O speranţă pentru revenirea acestei zone spectaculoase din punct de vedere turistic este modernizarea drumului judeţean denumit Transalpina de Apuseni. Lucrarea ar trebui să fie gata în 2023. 

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

7 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

7 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago