Când escala face parte din vacanţă – cele mai bune oraşe pentru o oprire între două avioane

Zborurile lungi, însoţite de escale, care pot părea şi mai lungi, nu sunt tocmai varianta ideală, mai ales atunci când sunt eşti dornic să-ţi începi vacanţa. Însă, escala ta nu trebuie neapărat să fie plictisitoare.

Fie că este o escală scurtă sau se întinde de-a lungul a 24 de ore, merită să te aventurezi în afara aeroportului într-unul dintre aceste opt oraşe. Experienţa în sine s-ar putea să fie la fel de memorabilă ca şi destinaţia ta finală de vacanţă.

1. Reykjavik, Islanda

Să ajungi în capitala Islandei, în toiul iernii, poate părea cam nepotrivit, dar oraşul are multe de oferit călătorilor din punct de vedere istoric şi cultural.

Cei care sunt presaţi de timp pot face un tur al oraşului, vizitând principalele atracţii turistice. Tjörnin, un lac central, poate fi folosit ca punct de referinţă, deoarece cele mai multe dintre muzeele oraşului şi atracţiile turistice sunt la câţiva paşi de el. Pentru călătorii cu un pic mai multă flexibilitate în programul lor, se pot include Perlan, Muzeul Naţional şi Biserica Hallgrímur, ca să nu mai vorbim despre viaţa de noapte care este plină de culoare.

2. Zürich, Elveţia

Zürich este cel mai mare oraş al Elveţiei, aşa că, din păcate, nu există timp suficient pentru a vizita tot ce-ţi doreşti. Să ajungi în centrul oraşului nu este dificil. Există suficiente mijloace de transport, tramvaie şi autobuze, dar şi trenuri care pleacă din aeroport şi ajung la gara centrală în doar 10-15 de minute.
Pentru avea parte de o vedere pitorească a oraşului, la preţuri accesibile, poţi vizita Grossmünste, care odată servea drept catedrală romană. De asemenea, la Bahnhofstrasse poţi merge pentru a face cumpărături sau poţi vizita Kunsthaus pentru a te bucura de arta elveţiană.

3. Praga, Cehia

Unul dintre avantajele de a face o escală la Praga este acela că aeroportul are o facilitate în Terminalul 1 unde îţi poţi lăsa bagajele pentru 24 de ore. Deşi o plimbare cu taxiul de la aeroport către centrul oraşului poate fi costisitoare, odată ce ajungi în oraş, costurile sunt în general mici în comparaţie cu cele mai multe destinaţii din Europa de Vest.
Pentru un tur pitoresc, poţi opta pentru o plimbare cu vaporul pe râul Vltava sau poţi alege să te plimbi cu bicicleta, dacă vremea este frumoasă. În cazul în care mergi pe jos, asigură-te că asculţi clopotul Ceasului Astronomic din Piaţa Oraşului Vechi şi vizitezi Castelul Praga, pentru o incursine rapidă în istoria Cehiei.

4. Londra, Marea Britanie

Oraşul are câteva aeroporturi diferite şi toate sunt accesibile (metroul până la Heathrow sau trenuri expres şi autobuze către Gatwick si Stansted).  În cazul în care următorul tău avion pleacă în câteva ore, cel mai bine este să rămâi pe loc pentru că aeroporturile din Londra sunt foarte aglomerate.
Însă, dacă timpul îţi permite, poţi  merge până la staţia Green Park.  După ce cobori, traversezi parcul până când ajungi la Palatul Buckingham. De aici, o poţi lua spre nord către Mayfair, pentru cumpărături, sau spre vest, către South Kensington, pentru  a vizita celebrele muzee.

5. Bruxelles, Belgia

O excursie prin Bruxelles ar putea să-ţi amintească de o altă capitală europeană romantică. Oraşul a fost, de fapt, modelat după Paris, iar asemănările şi diferenţele sunt evidente. Situat la doar 12 kilometri de aeroport, oraşul Bruxelles trebuie neapărat să fie vizitat. Pentru un tur interactiv şi rapid al oraşului, poţi opta pentru un tur cu bicicleta sau poţi explora oraşul pe jos.
Îţi poţi începe vizita de la Grand-Place, considerat inima oraşului, pentru a te bucura de arhitectura impresionantă barocă. De asemenea, poţi merge la sediul Uniunii Europene, pentru un tur audio al Parlamentului, sau pur şi simplu poţi opta să vizitezi magazinele locale de ciocolată, nu înainte de a trece pe la Muzeul Ciocolatei din Belgia.

6. Lisabona, Portugalia

Oraşul este cunoscut pentru arhitectura sa fascinantă şi clima plăcută şi este la doar opt kilometri de aeroport. În cazul în care soseşti în Lisabona pe timp de zi, optează pentru transportul public sau ia un taxi pentru a ajunge în oraş.

O excursie la Lisabona nu ar fi completă fără vizitarea Turnului Belem, un punct de reper despre care se spune că poate fi comparat cu Turnul Eiffel din Paris sau Big Ben din Londra. Poţi bea o cafea în Baixa, aflată de-a lungul Rua Agusta, sau poţi merge la Jardim da Estrela doar pentru a vedea sute de flori superbe.

7. Madrid, Spania

Similar aeroportului din Praga, cel din Madrid oferă spaţiu de depozitare a bagajelor în terminalele 1, 2 şi 4. Îţi poţi începe scurta excursie din Plaza Mayor, o piaţă situată în inima Madridului. Muzeul Prado oferă artă europeană din secolul al XII-lea, poţi admira celebrul tablou Guernica al lui Picasso sau poţi vizita Palatul Regal. Pentru o gustare, te poţi opri în Mercado de San Miguel, o piaţă acoperită, unde poţi gusta tapas, vin, stridii şi produse de patiserie.

8. Istanbul, Turcia

Cu adevărat un oraş unic, Istanbulul este împărţit între două continente. După o scurtă plimbare cu barca pe partea europeană, călătorii pot ajunge în Asia pentru a experimenta o altă parte a oraşului Istanbul. Aeroportul este la aproximativ 24 de kilometri de oraş şi sunt disponibile diverse opţiuni de transport, inclusiv taxiuri, autobuze şi metrou.

Odată ajuns în centrul oraşului, faimoasa Moschee Albastră şi Catedrala Sfânta Sofia se află în imediata apropiere a Piaţei Sultanahmet. Muzeul de Artă turcească şi islamică, Basilica Cisterna şi Palatul Topkapi sunt, de asemenea, în apropiere. Pentru o oprire mai îndelungată, poţi cumpăra seveniruri din Marele Bazar sau te poţi relaxa la băile turceşti.

9. Amsterdam, Olanda

Consideră-te norocos dacă escala ta se întâmplă să fie în Amsterdam. Mulţi turişti găsesc acest oraş încântător. Aeroportul Schiphol este la mai puţin de zece kilometri distanţă de oraş şi transportul este lejer. În douăzeci de minute se poate ajunge cu trenul la Gara Centrală din Amsterdam. Odată ajuns în oraş, în cazul în care alegi să mergi pe jos, asigură-te că ai la tine o hartă pentru că multe dintre numele străzilor arată similar persoanelor străine.

Muzeul Anne Frank şi Muzeul Van Gogh sunt două atracţii cunoscute, dar nu la fel de notorii precum Cartierul Roşu care se află la doar câţiva paşi de gară şi de magazinele în aer liber.

10. Frankfurt, Germania

Aflat la 12 kilometri de aeroport, oraşul Frankfurt este accesibil prin intermediul unui tren rapid şi ieftin. Poţi vizita Turnul Principal, pentru a avea o vedere de la înălţime a oraşului, sau poţi mânca un „Apfelwein“ tradiţional în Oraşul Vechi. În cazul în care vremea este rea sau dacă ai starea de spirit pentru a merge la muzee, este foarte uşor, pentru că cele mai multe dintre ele sunt aliniate de-a lungul râului. Römerberg este o piaţă centrală unde în fiecare an, de Crăciun, se organizează târguri de cadouri.

Maria Stefan

View Comments

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago