Cam cum înțeleg edilii introducerea unui imobil în lista monumentelor de patrimoniu: „… aduce a naționalizare!”

Comisia de urbanism din Consiliul Local Bistrița a venit cu propunerea ca vechiul sediu al Bibliotecii Județene, situat pe strada Gării, să intre pe lista monumentelor istorice, însă municipalitatea nu a făcuit deocamdată niciun demers în acest sens fiindcă nu și-a exercitat la vremea potrivită dreptul de preemțiune (privilegiu pe care îl are cineva printr-un contract sau printr-o lege, la o vânzare-cumpărare, de a fi, în condiţii egale, cel preferat dintre mai mulţi cumpărători).

Subiectul a fost readus în atenția primarului Ioan Turc de către consilierul municipal Nicolae Pavelean (USR): ”Comisia de urbanism a venit cu propunerea de includere a vechii biblioteci în lista monumentelor istoric. Aș dori să ne lămuriți ce faceți cu această propunere”

”Într-adevăr, am demarat procedurile pentru înscrierea în lista monumentelor istorice a clădirii de pe Bulevardul Independenței care a avut funcțiunea de spital ținând cont de caracteristicile acestei clădiri. În ce privește clădirea care a găzduit Biblioteca Județeană, vom analiza și această oportunitate.

Să nu uităm faptul că, clădirea respectivă, ani de zile a fost scoasă la vânzare. Să nu eludăm faptul că municipalitatea, care avea un drept de preemțiune pentru cumpărarea acestei clădiri nu și-a valorificat acest drept în așa fel încât clădirea să ajungă în proprietatea municipalității.

Dacă eram primar la acel moment, aș fi propus Consiliului Local și aș fi identificat resurse pentru cumpărarea acelei clădiri care a fost achiziționată de către o societate comercială sau persoană fizică, nici nu are prea mare importanță.

A introduce acum această clădire pe lista monumentelor istorice ar aduce cumva a naționalizare.

Adică Primăria nu a manifestat niciun fel de interes, deși legea îi acordă un drept de preemțiune, în schimb, după ce vine o entitate privată și cumpără hop, Primăria vine și înscrie clădirea pe lista monumentelor istorice. Este o discuție care, da, trebuie făcută. Am să mă consult inclusiv cu dumneavoastră, consilierii locali, și vom ajunge la o concluzie”, a răspuns primarul Ioan Turc.

Situată pe strada Gării la nr. 2, clădirea construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil neoclasic, a găzduit ani mulți Biblioteca Județeană care a luat ființă în anul 1951, prin preluarea fondurilor disparate ale mai multor biblioteci școlare sau publice afectate de război.

Din păcate preconceptia cu privire la Lista Monumentelor istorice este care afectează multe monumente din România. Adesea proprietarii (privati sau institutii publice) evită includerea in această categorie pentru a putea face reparatii după bunul plac, în cel mai bun caz, sau pentru a demola clădirea respectivă. Includerea în această categorie, nu aduce în primă instanță vreun beneficiu celui care doreste o rapida îmbogațire, ci cineva care își dorește ca respectiva casă să aibă parte de o nouă șansă!

Sursă: Timponline.ro

Maria Stefan

Recent Posts

Simfonia Apei revine la Fântânile Urbane din centrul Bucureștiului

Fântânile Urbane din centrul Bucureștiului sunt pregătite să găzduiască din nou, începând cu data de…

2 ore ago

Descoperire spectaculoasă pe un câmp din Prahova / FOTO

Mai multe morminte datând din epoca bronzului au fost descoperite de arheologii de la Muzeul…

2 ore ago

Unde a pictat Leonardo Da Vinci celebrul tablou

Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a stârnit dezbateri nesfârșite prin peisajul…

12 ore ago

Povestea bisericii în care s-a adăpostit pe Mihai Eminescu

Biserica de lemn „Sfântul Arhanghel Mihail” este cea mai veche biserică ortodoxă din Târgu Mureș.…

12 ore ago

România Atractivă: 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat

România Atractivă, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural care prezintă 12 rute din…

2 zile ago

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago