Istoria Bucureștilor este una cu un farmec aparte. Bogată în clădiri interbelice, acestea au continuat să dăinuiască în timp, decenii peste decenii.

Drumul Brașovului de altădată, cu birje și birjari, domnițe din înalta societate ce mergeau la restaurantele luxuriante și se găteau la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei, domnii ce mergeau agale cu pipa și ziarul la braț, copiii ce alergau hulpav la alvițele din cofetăriile boeme, nu le mai găsim astăzi, poate doar parfumul suspendat în timp pe care îl regăsim la o nouă călătorie pe Calea Victoriei.
Zilele trecute, mă plimbam pe străduțele ce duc către Calea Victoriei, pe lângă casele în care încă simți adierea trecutului, în care un iz istoric și-a pus amprenta în modernele edificii.
Calea Victoriei de odinioară, s-a izbit de traficul supraaglomerat și zecile de panouri publicitare alterate de kitsch-ul cotidian, prin culorile aprinse ce sfâșie privirile călătorilor.
Despre clădirile emblematice de pe Calea Victoriei se poate vorbi neîncetat. Edificiile cu care se mândrea Calea Victoriei erau Casa Capșa, Ateneul Român, Palatul Telefoanelor, Clădirea C.E.C., clădiri pe care le regăsim și astăzi, în care țesătura stilurilor arhitectonice îți îmbată privirea.
Cu toate că societatea s-a transfigurat și decenii întregi au acoperit mult iubitul Drum al Brașovului, noua Cale a Victoriei a păstrat rămășițele acelor vremuri.
Contemplând pas cu pas, în zilele toride ale lui iulie, încă am putut călători prin intermediul imaginației și m-am trezit într-un București demult apus. Călătoria e timpul imaginației, nu al unui timp fizic, spunea Oscar Wilde.
Printre traficul si claxoanele care îți împânzesc mintea, clădirile cu bucăți desprinse și poluarea vizuală, încă mai simți frumusețea locurilor. Magazinele luxoase, cofetăria Capșa, eleganța Ateneului încă îți mai răsfață simțurile.

Chiar dacă trăim într-o altă societate, în care ritmul e alert și totul e un du-te vino, ziua aceea de iulie mi-a arătat că o incursiune în timp, este mereu binevenită, în care valorile trecutului au o continuitate și nu trebuie uitate indiferent de epoca în care aflăm.
Vorba lui Nenea Iancu, ,,la bulivar, birjar, la bulivar !’’
Tineri Jurnalisti Online

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago