Călătorii prin munţi şi văi: trasee montane europene care te lasă cu gura căscată

 Aflate la înălţimi mari toate aceste trasee oferă peisaje de vis, care trebuie neapărat admirate cel puţin o dată în timpul vieţii. Drumurile pe munte, pe cât pot fi de periculoase, pe atât sunt de spectaculoase și maiestoase.

Peisajele fermecătoare văzute de la înălţime transformă orice plimbare cu maşina într-o călătorie de basm. Există două opțiuni: una pentru cei care vor să o ia „la pas” în drumeţii de ore în șir și pentru persoanele mai comode există opţiunea de a explora înălţimile din maşină, pe drumurile şerpuite din munţi. Pentru ambele categorii de pasionați România oferă și ea o paletă largă de opţiuni. totuși ne vom rezuma azi la câteva trasee cunoscute și accesibile ambelor categorii menționate.

Pasul Stelvio, Italia

Pasul Stelvio, din Italia, se află la 2.757 de metri deasupra mării şi trece prin Alpii Estici. Acest traseu montan a fost numit de Top Gear „drept cea mai bună şosea din lume”, deşi cercetarea s-a desfăşurat doar pe teritoriul Uniunii Europene. Totuşi, într-o altă emisiune Top Gear s-a ajuns la concluzia că ruta Transfăgărăşan din țara noastră este superioară drumului italian.

Col de Turini din  Franţa

Traseul Col de Turini, din Franţa, deși se află la o înățime mai mică, 1.607 de metri deasupra mării, în Alpii Maritimi francezi, în apropiere de Sospel, acest traseu și-a căpătat faima prin faptul că găzduieşte Raliul Monte Carlo.

Transfăgărăşan, România

Transfăgărăşanul sau DN7C este o rută din România, care traversează Carpaţii Meridionali, printre cele mai înalte două vârfuri muntoase din ţară, Moldoveanu şi Negoiu. Drumul de 90 de kilometri, construit în scopuri strategice militare, urcă până la 2.034 de metri altitudine, fiind desemnat îna mai multe rânduri unul dintre cele mai frumoase trasee montane din Europa.

Coasta Amalfi, Italia

Coasta Amalfi din Italia se află în patrimoniul UNESCO din anul 1997, fiind considerată  „un exemplu desăvârşit de peisaj mediteranean”. Coasta Amalfi impresionează prin peisajele naturale spectaculoase şi prin localităţile pline de istorie, însă și drumurile așezate între munte și mare sunt cu adevărat de vis

Route de Gentelly, Franţa

Această rută începe în oraşul Vence, din Alpii Maritimi. Are 19,3 kilometri lungime şi urcă până la 963 de metri. Peisajele naturale şi arcadele din rocă sunt cu adevărat spectaculoase.
Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago