Categories: Istorie

Cafenelele din Timișoara, o istorie de aproape 400 de ani

Despre cafenelele din Timișoara a scris Evliya Çelebi, în urmă cu aproape 400 de ani. La 4 aprilie 1660, faimosul călător otoman nota: „în Cetate există numeroase magazii de grâne și cafenele”.

După ocuparea orașului și atașarea la guvernarea austriacă, pe lângă hanuri și localuri, au apărut și cafenelele din Timișoara, construite pe modelul celor de la Viena. Deja în anul 1768, în Cetate existau trei astfel de locuri, iar în anii 80 ai secolului al XVIII-lea, în casa Demmelmayer funcționa cea mai elegantă cafenea, scrie Muzeul Național al Banatului, pe pagina de Facebook a instituției.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, în Timișoara funcționau 14 cafenele. În afară de centru, și cartierul Fabric, cu populație mult mai numeroasă decât Cetatea, avea cafenelele sale. Cea mai elegantă dintre ele se numea „La Păunul de Aur”. Dar căutate erau și „Zum Weisse Rossel” (La mânzul alb) sau „Zum König von England” (La Regele Angliei), care dispunea și de o sală mare de dans, alături de care se găsea o frumoasă grădină cu pomi fructiferi.

Dintr-un studiu pe care istoricul János Szekernyés l-a dedicat cafenelelor timișorene, aflăm cum s-au numit vechile localuri. Celor de lux, din Cetate, „Delbondio”, „Barth” și „Magdeburg”, li se adaugă și „Cerbul de aur”, La cei șapte principi electori, „Coroana”, „Reduta”, „Leul”, „La 3 coroane”, „La boul de aur”,„Păunul de aur”. Iar dintre cele mai cunoscute localuri din cartierul Fabric, „Regina Angliei”, „La Prinţul turcesc”, „Cântarul”, iar din Iosefin, „La vaporul alb” și, mult mai târziu, în secolul XX, „Elite”.

Foto: Muzeul Național al Banatului

În centrul orașului au apărut cafenele de lux, ce concurau nu doar prin ofertă, ci și prin stil și eleganță cu cele de la Budapesta și Viena. Este vorba de cafeneaua „Lloyd” numită la începutul anilor ‘40 „Café-Wien”, apoi „Palace”.

În cartierul losefin, în apropierea gării, au fost deschise cafenelele „Ancora”, „Royal”,„Coroana” sau „Metropol”ce dispunea și de grădină de vară, cu muzică de calitate, în fiecare seară. În perioada interbelică, locul preferat al intelectualilor români era cafeneaua aflată în apropierea actualului Liceu Lenau, Spieluhr” (Ceasul muzical), dar un public select se întâlnea și la cafeneaua „Clubului ziariștilor”de pe actuala stradă Paris, deschisă în 1934.

Alexandra Delgado

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

6 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

6 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

7 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago