Bunătăţi cu miere şi nuci din bucătăria sultanului Suleyman

Una din recomandările culinare pe care le putem face atunci când mergeţi să vizitaţi Înalta Poartă este bineînţeles baclavaua. Astfel veţi avea ocazia să vă simţiţi, doar şi măcar pentru câteva minute răsfăţaţi precum sultanul Suleyman şi haremul său.

Compusă din foi suprapuse de aluat, marinate în unt topit şi miere şi acoperite cu nuci, fistic şi alune zobite, baclavaua este, probabil, unul dintre cele mai dulci deserturi cu putinţă.

Înainte de a fi coaptă, prăjitura se taie în bucăţi mici, dreptunghiulare sau triunghiulare, pentru a se putea prelinge uşor pe gât, oferind oaspetelui un deliciu gustativ rar întâlnit. Se serveşte acoperită cu un sirop format din miere, apă de trandafiri şi apă de flori de portocal.

Originea denumirii de baclava este, însă, necunoscută. În limba engleză numele acestui desert provenit din Imperiul Otoman datează din 1650. După unii istorici, denumirea prăjiturii ar avea rădăcini mongole, după alţii, persane, fără a se putea proba cumva toate acestea.

Cu toate că istoria desertului este neclară şi revendicată deopotrivă de mai multe grupuri etnice, potrivit dovezilor existente, baclavaua este puternic legată de bucătăria turcească şi de cea a Asiei centrale. Există un motiv pentru care această prăjitură se număra printre favoritele sultanilor, cu multele lor haremuri. Mierea şi fisticul sunt două produse despre care se crede că au efecte afrodisiace dacă sunt consumate cu regularitate.

Una dintre cele mai vechi reţete de ceea ce s-ar putea numi bunica acestui desert a fost descoperită într-o carte de bucate din China, scrisă în 1330, pe timpul dinastiei mongole Yuan.

Variante ale desertului

În Afghanistan, desertul se serveşte tăiat în formă triunghiulară şi acoperit cu o crustă de nuci pisate, iar în Armenia, baclavaua este pudrată cu scorţişoară şi cuişoare. În Balcani, baclavaua reprezintă unul dintre cele mai populare deserturi, fiind preparată şi consumată de musulmani în luna sfântă a Ramadanului.

Şi creştinii o prepară în diferite ocazii, inclusiv de Paşte sau de Crăciun. În Grecia, de exemplu, prăjitura trebuie să aibă 33 de foi, câţi ani a trăit Hristos.

Maria Stefan

Recent Posts

România Atractivă: 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat

România Atractivă, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural care prezintă 12 rute din…

o zi ago

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

2 săptămâni ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

2 săptămâni ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago