Bucureştiul anului 1956. Cum arătau Centrul Vechi şi alte locuri care acum sunt istorie

Mai multe imagini din Bucureştiul anului 1956 au fost publicate pe arhiva foto Detusche Fotothek. În poze se observă un oraş total diferit faţă de ce vedem noi astăzi. Străzile Capitalei sunt pline de comercianţi, iar în Centrul Vechi se găsesc magazine pline de clienți.Totuși anul 1956 este prezentat în istoriografie ca unul destul de dificil pentru românii aflați sub domnia terorii comuniste.

Regele abdicase de 9 ani, Gheorghiu Dej era in plină putere și în acest an vor avea loc reprimarea acțiunilor studențeti. De asemenea în 1956 începe a doua etapă și cea mai agresivă a procesului de colectivizare, după ce românii trecuseră prin naționalizare (1948) și prin prima etapă a acestui proces.

Bucureștiul pe care îl vedem în aceste imagini arată totuși încă omogen pentru că distrugerile provocate de epoca de aur încă nu se vedeau.

Pozele au fost realizate de câțiva fotografi din RDG și surprind emotional și poate diferit acei ani de tristă amintire.

Maria Stefan

View Comments

    • Nu a-ti copilarit aici in Bucuresti,era superb,oameni frumosi ,manierati,politicosi,curatenie,liniste,siguranta.Care era trista amintire? Eram copii si am avut copilarie,bucurii,prietenii.Daca va referiti la politica ori la democratia de azi ,erau legile,legi politia isi facea treaba (nu discutam de comunisti,interceptari,arestari si frica ,care mai mult era impusa de unii pentru a speria pe altii),nu existau banda X si Y care stapaneste un cartier,omoara,bate si scapa cu suspendare.Vorbim de oameni si familii normale cu serviciu,concediu,copii plecau in tabere ,erau liste cu case care se repartizau de sindicat ,erau CAR uri si-ti puteai cumpara mobila ori ce aveai nevoie in casa fara a te jecmanii Providentul ori francul elvetian,Era altfel.

      • Nu era impusă de unii pentru a speria pe alții,ci chiar funcționa!Până în 1964,închisorile erau pline de deținuți politici!Ați auzit de Aiud,Jilava,Salcia,Pitești,etc.?!Se scrie ”copiii„cu trei ”I”!Și acum pleacă copiii în tabere!În concediu plecau oamenii cu bilete luate prin sindicat,iar la fața locului se trezeau două familii(soț,soție,copil)repartizate în aceeași cameră!Eu însămi,copil fiind,am pățit asta!Dacă plăteai rată la CAR,cu ce mai rămâneai,când salariul unui funcționar cu studii medii era de 7-800lei?!Se scrie”ați copilărit”!Sunteți o mostră a analfabetismului promovat în epocă! Dacă era așa bine,de ce căutau românii să părăsească țara,pe orice cale?!

        • Cred ca este vina politivienilor care au venit dupa 89. Se pun in balanta realizarile inainte de 89 si dupa. Adevarul este ca sunt putine, in plus pe langa coruptie avem o crima organizata care este infiltrata pana la varf.

      • Numai gramatică n-ai învățat,în acele vremuri:nu se scrie A JECMĂNII-cu doi i !Apoi,dacă toată lumea era așa corectă,plină de calități,de ce erau pușcăriile pline de hoți,borfași,delapidatori?!Cât despre rate,după ce erau lefurile mici-dacă ar fi fost mari,n-ai fi avut nevoie de rate-dacă-ți mai oprea și rata,cu ce mai rămâneai?!Poliția își făcea treaba,cu cine,cu polițiștii analfabeți,promovați pe bază de origini sănătoase?! Ca să nu mai vorbim că era epoca pușcăriilor politice !

  • Foarte trista amintire. Analfabetismul fusese eradicat, toti copiii de varsta scolara mergeau la scoala, mortalitatea infantila scazuse, de la 20% in interbelic, la 4-5%, bolile mizeriei-pelagra, TBC, trahoma, sifilis care facaeu ravgii-eradicate sau tinute sub control, toata populatia vaccinata, primele obiective economice construite sau incepute, primele locuinte cu apa curenta, canalizare, mobila de fabrica, electrocasnice inlocuiau cocioabele traditionale, primii turisti romani se bucurau-pentru prima oara in istorie la nivel de mase- de tara lor. Vestitele "gropi" ale Bucurestiului asanate (sau in curs) si sistematizate.Cativa talhari erau foarte necajiti ca nu mai erau in fruntea bucatelor. Trist, foarte trist!

  • Vai ce bine era!Doar că nu știi să scrii!”ați copilărit„”copiii”,”jecmăni”=așa e corect,nu cum scrii d-ta,ca reprezentantă a analfabeților promovați pe criterii politice!Era epoca arestărilor politice,ai auzit de Jilava,Aiud,Salcia,Pitești?!

  • se vad tasnitoriile de apa pe strazi care acum mori de sete pe strada daca nu iei sticla cu tine plus garajul ciclop unde am lucrat pe ford si opel in ''72 '73 blocuri curate nu cu graffiti stropeau straziile flori peste tot etc

Recent Posts

Măsuri extreme la Barcelona pentru temperarea supraturismului!

Locuitorii cartierului La Salut din Barcelona s-au săturat de turiștii care vizitează faimosul Park Güell…

18 ore ago

“Camera neagră” a fost găsită în Pompei. Imagini din încăperea descrisă ca fiind cea mai uimitoare descoperire făcută vreodată

O sală de banchet, cu fresce bine conservate care înfăţişează personaje inspirate de războiul troian,…

5 zile ago

Nouă destinație în Grecia, lansată pentru români: tarife mici cu tot cu avion

În contextul interesului tot mai mare pentru destinații noi, dar aproape de casă, un touroperator…

5 zile ago

Se anunţă demararea procedurilor privind consolidarea blocului ARO

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, duminică, faptul că a fost obţinut acordul proprietarilor pentru…

6 zile ago

3 destinatii spectaculoase, ignorate de turiști

Când discutăm de destinații frumoase sau exotice tări precum Italia și Mexic sunt grozave, dar…

6 zile ago

Locuri misterioase de pe Glob: lacul ucigaş din Camerun, care a luat 1.746 de vieţi omeneşti

În fiecare colţ de pe Pământ există locuri misterioase, în jurul cărora s-au creat adevărate…

6 zile ago