Trei brățări dacice de argint, de o valoare excepțională, au fost descoperite de un arheolog amator, cu un detector de metale, la rădăcina unui copac din Brașov.

Cele trei brățări dacice de argint, cu reprezentări antropomorfe unice, au fost descoperite săptămâna trecută de un tânăr, cu ajutorul uui detector de metale, la rădăcina unui copac din Brașov și au fost predate Direcției Județene pentru Cultură, scrie RFI.

Bijuteriile care s-au păstrat timp de 2.000 de ani într-o stare excepțională urmează să fie restaurate și evaluate de specialiști. Arheologul amator urmează să primească până la 45% din valoarea bijuteriilor dacice, potrivit legislației în vigoare.

Deși este prea devreme pentru a avansa vreo sumă, cele trei brățări pot valora sute de mii de euro.

Potrivit RFI, acesta este doar unul din tezaurele descoperite în ultimii ani de arheologii amatori din România cu ajutorul detectoarelor de metale.

Sute de monede antice, unelte, bijuterii sau topoare de pronz vechi de mii de ani au ajuns în custodia muzeelor, în timp ce descoperitorii pot primi din partea statului, conform legii, până la 45% din valoarea descoperirii.

Cel mai mare tezaur de argint din România, descoperit de un arheolog amator cu detectorul de metale

”Pe scurt, e relaxare și pasiunea unei posibilități de a descoperi istoria. Până la urmă a devenit pasiune. Acum vreo 10 ani, atunci când m-am apucat, a fost în scopul relaxării, al ieșirii în natură. Un motiv al ieșirii în natură a fost să îmi iau un detector și să nu stau degeaba în natură”, povestește Florin Boșoteanu, președinte al Asociației Prospectorii Istoriei.

”Din ceea ce cunosc eu, începând cu anul 2012 până acum au fost descoperite tezaure începând cu epoca bronzului, epoca migrațiilor, din perioada dacică și inclusiv din perioada medievală și contemporană, secolul al XIX-lea.