Unul dintre cei mai iubiţi actori români a fost, fără îndoială, Amza Pellea. Actorul s-a stins din viaţă pe 12 decembrie 1983 la București, la vârsta de 52 de ani.

Interpretul personajului Nea Mărin, Amza Pellea a fost un fumător înrăit, cauza decesului său fiind un cancer galopant localizat la plămâni.

Trăgea din țigară ca și când ar fi fost prima și ultima data”

Într-o postare, fiica sa, Oana Pellea, îşi aduce aminte de îndrăgitul său tată:

„Tata meu. Trăgea din țigară ca și când ar fi fost prima și ultima data. Trăgea din țigară ca și cum știa ca viața e scurta și merită arsă și cheltuită…

Trăgea din țigară până la capăt, până ardea toată…cum si-a ars superb viața.

Când a murit m-a rugat doua lucruri!

1. Sa am grija de mama

Și

2. Sa mă las de fumat.

Adoram sa fumez! Nu înțelegeam cum poți trai fără a fuma!

Oameni buni…faptul ca m-am lăsat de fumat este cea mai mare victorie a mea vis-a vis de mine!

 E vorba nu despre cât mai ai de trăit, e vorba de calitatea vieții ce o mai ai de trăit! Știți ce înseamnă sa va între aer proaspăt în piept pana în prasele ? Dumnezeire! Au trecut 14 ani de când nu mai fumez.

Fumam trei pachete pe zi, uitasem ce înseamnă sa respiri.

Lasati-va!

Dacă vrei cu adevărat e ușor!

Cu medicamente sau nu!

Lasati-va!

Va datorați măcar atât…si dacă nu o faceți pentru voi…faceti-o pentru cei ce va iubesc!

Nu e firesc, nu e natural! Nu te salveaza de nimic…nici de frica, nici de timiditate, nici de neîncredere. Nu folosește la nimic decât la a-ti scurta viața.

Dacă îi iubiți pe cei de lângă voi…lasati-va. Dacă aveți suflete dragi în cer sau pe pământ, lasati-va!

Nu fac decât sa-i duc mesajul lui Amza mai departe.

Lasati-va!”    

Au existat speculaţii potrivit cărora actorul a fost iradiat de Securitatea din cauza ironiilor sale la adresa comunismului.

Fumatul, cauză importantă a cancerului pulmonar

Cel mai important factor de risc în apariția cancerului pulmonar îl reprezintă fumatul. Chimicalele din țigări produc modificări la nivelul celulelor, favorizeând dezvoltarea tumorilor canceroase. Potrivit statisticilor, fumătorii au un risc de aproape 25% mai mare de a face cancer pulmonar în comparație cu nefumătorii. Pentru cei care fumează 2 pachete pe zi, probabilitatea de îmbolnăvire este de 50%. În cazul nefumătorilor, principalul factor de risc îl reprezintă fumatul pasiv.

Cancerul bronho-pulmonar se formează la nivelul celulelor de la nivelul bronhiilor sau plămânilor. Este de 2 tipuri: cu celule mici și fără celule mici. Cel fără celule mici este cel mai frecvent, reprezentând în jur de 80% din toate cazurile. Este subclasificat în carcinom scuamos, adenocarcinom și carcinom cu celule mari. Cea mai gravă formă a bolii este cancerul pulmonar cu celule mici. Se dezvoltă rapid și adesea este imposibil de tratat chirurgical.