Bloc ilegal, ridicat în apropiere de Piața Romană, într-o zonă istorică

Pare greu de crezut, dar în centrul Bucureştiului se poate demola şi apoi construi ilegal fără consecinţe. Unde înainte trona o frumoasă clădire de patrimoniu, acum se ridică un bloc cu patru etaje, care are autorizaţiile expirate.

Primarul Capitalei cunoaşte prea bine situaţia, dar spune că numai instanţa mai poate face ceva.

Blocul ia contur pe zi ce trece, în plin centrul Bucureştiului, la doar câteva zeci de metri de Piaţa Romană. Este vorba despre casa din Visarion nr 8. Lucrările merg într-un ritm aparent normal, deşi autorizaţiile de construire sunt expirate. Până şi primarul Capitalei s-a plâns public de această situaţie, de mai multe ori.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: În cursul cercetării penale, Parchetul a dispus în ianuarie 2021 și oprirea lucrărilor de construire. Prin anularea întregii cercetări penale, a fost anulată însă și această ordonanță de oprire a lucrărilor. Dar, între timp, autorizația din 2019 a expirat în 2022, deci lucrările care se execută acum nu mai au la bază vreo autorizație.

Ce spune Ordinul Arhitectilor

Emil Ivănescu, președinte, Ordinul Arhitecților București: Urbanismul a ajuns să se realizeze în Judecătorie şi nu în zona profesională, şi asta nu aduce beneficii oraşului, şi nici locuitorilor. E un răspuns destul de evident: pentru că s-a putut şi ar trebui să nu se mai poată.

La început scria pe afiş că va avea două niveluri şi acum se duc spre Dumnezeu. Ideea este că e distanţa atâta între clădiri şi toată apa, când plouă, se duce în subsol, se inundă tot, spune o vecină.

Din timpul demolarilor in plina pandemie

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVRÎn ciuda acuzaţiilor lansate de Primarul General al Capitalei, de pe panoul de şantier aflăm că lucrarea se desfăşoară în baza unei autorizaţii care a fost emisă în luna mai 2019. Până la ora difuzării reportajului la Ora de Știri, proprietarul clădirii nu a fost de găsit pentru a ne oferi un punct de vedere.

Mai grav este că, pentru a face loc noii clădiri, a fost demolată în mod ilegal o clădire de patrimoniu foarte valoroasă. Asta în ciuda plângerilor penale făcute de vecini și ONG-uri.

Ce a fost si ce vrea sa faca noul proprietar

În acest caz au fost făcute chiar şi percheziţii în Capitală, în urmă cu doi ani.

Ciprian Plăiașu, specialist în patrimoniu: Era o casă construită de un arhitect celebru, Ioan Berindey, cel care a construit şi Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei. Este o casă importantă în zona aceea pentru că reda atmosfera Bucureştiului de dinaintea Primului Război Mondial. Proprietarul casei este unul din familia Solacolu, cei care au ridicat hanul cu acelasi nume din Calea Mosilor.

Primarul Capitalei spune că, potrivit legii, singura instituție care poate să oprească lucrările este Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a cerut oficial acest lucru.

Remus Florian

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

4 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

5 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago