Bistrița – cel mai nordic oras germanic fortificat din Transilvania

Dacă sunteți în căutarea unor destinații istorice Bistrița sau pe numele săsesc Bistritz ar fi o alegere interesantă. Situat la poalele Muntilor Bargau, la mica distanta de Pasul Tihuta, orasul Bistrita este resedinta judetului Bistrita-Nasaud si totodata cel mai mare oras din zona.

Pe langa suprafata intinsa si importanta economica si culturala pe care o are indeosebi in judetul din care face parte, Bistrita este cunoscut si datorita originilor sale. Fiind printre cele mai vechi asezari din Transilvania, Bistrita se mandreste cu trecutul sau presarat cu tot felul de evenimente care au schimbat cursul istoriei acestei asezari si nu numai.

A fost atestată documentar prima dată în anul 1264 și datorează într-o mare măsură existența și evoluția colonizării germane medievale. Primii coloniști au venit din zona Luxemburg, probabil din preajma actualei localități Nosa cea ce a făcut ca prima denumire a așezării să fie Nosa sau Noser, iar ținutul Nosner Land.

Cetatea Bistriței a fost una din cele mai puternice fortificație din Transilvania și a fost pe tot parcursul istoriei unul dintre cele 7 orașe în jurul cărora s-au organizat comunitățile săsești din România, Siebenburgen. Acesta datează din secolul XIII, și a fost reclădită în perioada secolelor XV-XVI. Prima Cetate Bistrița a fost construită pe dealul Cetății, dealul ˝Burg, la altitudine de 681m în sec. XIII.

Ulterior cele 22 de bresle din localitate au construit între anii 1464-1484 o fortificație completă a orașului. Aceasta era întărită cu zece turnuri (Dogarilor, Rotarilor, Curelarilor, Croitorilor, Fierarilor, Șelarilor, Măcelarilor, Aurarilor, Tâmplarilor și Funarilor) și avea două bastioane și trei porți principale de intrare în oraș (Poarta Lemnelor, Poarta Spitalului și Poarta Ungurească). Mai târziu orașul a ajuns să fie protejat de 18 turnuri toate apărate de către meșteșugarii orașului. În această perioadă Bistrița devine unul din cele mai importante orașe din Transilvania alături de Brașov, Sighișoara sau Sibiu.

Bistrița wikipedia.org

Din această fortificație vastă se păstrează o parte din zidurile de sud și de est, împreună cu Turnul Dogarilor și Biserica Evanghelică. Turnul Dogarilor este singurul turn de flancare păstrat din cetatea medievală a Bistriței și care primit un aspect actual în urma restaurărilor din 1962 și 1977. Biserica Evanghelică este și ea un simbolul al orașului Bistrița. Aceasta a fost concepută în stilul gotic, având cel mai înalt turn medieval din România de 75 de metri. Printre acestea, străduțele pietonale, înguste, încă fac legătura între laturile lungi ale cetății păstrează atmosfera medievală autentică a orașului.

Orașul se distinge printr-o panoramă superbă a dealurilor împădurite ce îl înconjoară din toate părțile și apa limpede a Bistriței Ardelene care îl străbate. Potențialul turistic al orașului nu este exploatat în totalitate dar poți găsi mereu locuri frumoase și încărcate de istorie dacă străbați la pas străzile acestuia.

Ce poti sa vizitezi intr-o zi in Bistrița?

Daca ai drum prin Bistrita in urmatorul sejur, iata ce poti vizita intr-o zi in orasul medieval de la granita Transilvaniei cu Bucovina:

  • Turnul Dogarilor – ramasitele fortaretei construite in secolul al XIII-lea in asezarea germana pot fi zarite si in zilele noastre in anumite locuri ale orasului. Din cele 18 turnuri cu care a fost inzestrata cetatea, numai unul a ramas in picioare si acela este Turnul Dogarilor. Constructia pe trei niveluri a fost ridicata intre anii 1465 – 1545 si reprezinta una dintre cele mai de pret comori ale orasului. Astazi gazduieste Galeria de Masti si Papusi.
  • Biserica Ortodoxa din Piata Unirii – Imbinand doua stiluri elegante total diferite, biserica Ortodoxa din Piata Unirii este o adevarata opera de arta. Constructia initiala a fost ridicata in secolul al XIII-lea in stilul gotic, insa interiorul a fost restaurat ulterior in stilul baroc. Cele doua stiluri au format un mix interesant ce merita admirat.
  • Sirul Sugatele – Aflat in nordul Pietei Centrale, sirul Sugatele este format din aproximativ 13 case construite intre secolelel XIV si XV ce apartineau negustorilor vremii. Frumusetea exterioara a acestor case s-a pastrat pana in zilele noastre si poate fi admirata de catre orice vizitator al orasului, insa interiorul si curtile specifice acelor vremuri nu mai exista astazi. Pe langa frumusetea lor, casele din sirul Sugatele mai sunt cunoscute si datorita faptului ca acestea au fost primele case construite pe doua niveluri din Bistrita.
  • Casa Argintarului – cladirea ridicata in secolul al XV-lea si-a primit numele dupa ce a gazduit locuinta celui mai renumit bijutier din oras. Casa este si ea in sine o opera de arta, fatada acesteia fiind una dintre cele mai cunoscute lucrari renascentiste ale artistului Petrus Italus da Lugano.
Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago