Biserica Stavropoleos, una dintre cele mai reprezentative edificii ale stilului brâncovenesc

Biserica Stavropoleos, aflată în centrul vechi al Bucureştiului, este un lăcaş de cult construit în 1724, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, în curtea hanului său. Clericul a înfiinţat aici şi o mănăstire, care, aşa cum se obişnuia, era întreţinută din fondurile provenite de la han. Datorită numirii lui Ioanichie mitropolit al Stavropolei, în 1726, mănăstirea a primit denumirea de Stavropoleos, o adaptare românească a cuvântului grecesc Stauropolis, însemnând „oraşul crucii”. Biserica nu a mai funcţionat începând cu 1904, fiind înregistrată doar ca monument istoric, şi abia în 1940 a fost redeschisă cultului.

La jumătatea secolului al XIX-lea, s-a impus dărâmarea clopotniţei, a turlei bisericii şi a zidurilor dinspre stradă, toate fiind într-o avansată stare de degradare cauzată de cutremure şi de lipsa fondurilor pentru restaurare. Hanul a fost desfiinţat şi el în perioada 1863-1871. Ministerul Instrucţiunii şi al Cultelor a hotărât, în 1897, să îl însărcineze pe arhitectul român Ion Mincu cu restaurarea bisericii.

Lucrările de reconstrucţie au început în 1904, iar arhitectul a realizat şi proiectul pentru o nouă clădire care să amintească de fostul han. Construită în stil neoromânesc, clădirea găzduieşte o bibliotecă alcătuită din volume de teologie, artă şi istorie, manuscrise şi tipărituri în română, greacă şi slavonă, dar şi colecţii de obiecte vechi bisericeşti – icoane, obiecte de cult, fragmente de frescă, rămase de la bisericile demolate în timpul comunismului.

Biserica Stavropoleos este una dintre cele mai reprezentative edificii ale stilului brâncovenesc. Elementele specifice acestui stil se regăsesc în brâul şi în ancadramentul ferestrelor, cu decoraţiuni florale. Partea superioară a pridvorului este prevăzută cu o frescă originală, iar intrarea este încadrată de un portal sculptat în piatră, ce încorporează şi o pisanie bilingvă, în greacă şi în slavonă, dar redactată în caractere chirilice.

În Biserică se păstrează şi scaunul original al domnitorului fanariot Nicolae Mavrocordat, sculptat în lemn, având încrustate stemele Tării Româneşti şi Moldovei, însemn că a domnit peste ambele Principate române. La dreapta, este aşezat scaunul original al ctitorului bisericii.

Pentru mai multe informaţii, tur virtual, galerie foto puteţi accesa site Mănăstirii Stavropoleos http://www.stavropoleos.ro/

Maria Stefan

View Comments

  • Am vizitat biserica,ma cucerit ;cu toate ca este incadrata de cladiri mult mai inalte constructia prin frumusetea ei arhitecturala emite lumina si liniste, frumusete pe care o simti imediat ce treci pragul portii de la intrare , lasi afara zgomotul traficului uman si al autoturismelor esti cuprins imediat de taina timpului istoric vorbind si parca il vezi si pe Brancusi cum intra in biserica si participa cu toti ceilalti membri ai corului bisericii la slujbele bine venite sa-l aproprie pe omul simlu prin credinta lui de Dumnezeu !

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

4 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

6 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

7 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

o săptămână ago