Biserica din Ilişeşti, monument-istoric, la un pas de prăbuşire

Unul din monumentele de patrimoniu uitate din județul Suceava este biserica „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Ilişeşti. Aceasta în anul 2004 a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din acest judeţ, însă demersul nu împiedică degradarea iremediabilă a monumentului.

În prezent, biserica prezintă o imagine dezolantă cu geamuri sparte, trepte rupte şi cu tencuiala căzută. Cei ce ar trebui să rezolve problema restaurării acestui monument istoric nu par să dorească să se implice prea mult, degradarea acestuia fiind ireversibilă, se arată într-un articol publicat pe website-ul adevarul.ro

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Ilişeşti este pe cale să devină o adevărată ruină. Monumentul istoric de la Ilişeşti reprezintă o raritate între bisericile din zona Moldovei având două turle pe pronaos. Biserica fostei mănăstiri Ilişeşti are plan triconc şi trei turle, una deasupra naosului şi două turle deasupra pronaosului. Aceste ultime două turle sunt foarte apropiate şi au acelaşi acoperiş.

La începutul anului 2006, firma suceveană Restaco a fost numită de Ministerul Culturii pentru a realiza lucrări de restaurare şi consolidare a bisericii-monument de la Ilişeşti. Pentru restaurarea bisericii, Ministerul Culturii a alocat suma de 300.000 de lei, însă restauratorii au lucrat doar câteva luni, după care s-au oprit, deoarece nu le-au fost alocate fonduri pentru continuarea lucrării.

Este nevoie de 25 de miliarde de lei vechi

Sătenii, care se mândreau până acum câţiva ani cu biserica lor, acum se uită la ea cu tristeţe deoarece a devenit o adevărată ruină. Lipsa banilor a făcut ca biserica din Ilişeşti să ajungă într-o situaţie dramatică. Autorităţile locale explică faptul că nu au fonduri necesare, aproximativ 25 de miliarde de lei vechi, ce ar putea fi alocate pentru restaurarea bisericii-monument.

Nici preotul paroh, Marius Hulpui, nu este mai optimist. Acesta a explicat că a încercat împreună cu consilierii locali din Ilişeşti să realizeze un proiect european pentru obţinerea fondurilor necesare restaurării bisericii, însă deocamdată fără niciun succes. Fondurile europene par a fi în acest moment singura opţiune viabilă de obţinere a banilor necesari pentru restaurarea şi consolidarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.

Biserica – monument din Ilişeşti a fost ridicată la începutul anilor 1700 ca şi mănăstire de călugări. Aceasta a fost desfiinţată în anul 1783 de către austrieci, biserica mănăstirii devenind atunci biserică parohială.

Boierul Ionaşcu Isăcescu a fost cel care în anul 1709 a început construirea bisericii de la Ilişeşti, lăcaşul de cult fiind sfinţit în anul 1714, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat. Pe pisania bisericii se află următorul mesaj: „Cu vrerea tatălui şi cu agjutoriul fiiului şi cu săvârşirea sfântului duh ziditu-s-a această sfântă şi de viaţă dătătoare mănăstire de d(u)m(nea)lui Ionaşco Isăcescul biv vel medelnicer cu giupâneasa d(u)m(i)sale Alicsandra va dnia Io Niculai Alexandru Voievod, leat 7222 iuni(e) 20”.

În anul 1867, cunoscutul pictor Epaminonda Bucevschi a pictat icoanele de pe catapeteasma bisericii din Ilişeşti, iar în anul 1924, lăcaşul de cult a fost zugrăvit din banii strânşi de românii ortodocşi din America. În patrimoniul Parohiei Ilişeşti se află şi biserica luterană din sat, care a fost reabilitată şi sfinţită în anul 1990 cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În acest lăcaş de cult sunt oficiate în prezent slujbele religioase ale comunităţii ortodoxe din Ilişeşti, în speranţa că vechea biserică va fi restaurată în cele din urmă.

Se pare că biserica din Ilişeşti nu va fi restaurată nici în următorii ani, existând riscul ca ea să se dărâme şi să devină doar o amintire pentru localnici. Preotul paroh nu are fonduri pentru a restura biserica, autorităţile locale din Ilişeşti şi aşa se plâng că nu le ajung banii, cele judeţene au alte priorităţi, anul viitor fiind an electoral, în timp ce finanţarea de la Ministerul Culturii a scăzut foarte mult în ultimii ani. În aceste condiţii doar o minune dumnezeiască ar mai putea salva biserica monument de la Ilişeşti.

Interesant este faptul că pentru Catedrala din municipiul Suceava, cea mai mare catedrală din provincie, Primăria Suceava a găsit mai mereu finanţare. Numai în acest an a fost alocată suma de un milion de lei, sperându-se ca în toamnă ea să fie sfinţită. Până în prezent la această imensă catedrală a fost investită suma de două milioane de euro, urmând ca pentru pictură să mai fie nevoie de alte circa 4.5 milioane de euro.

Pentru mai multe poze accesati adevărul.ro

Maria Stefan

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

o zi ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

6 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago