BBC: „Centrul Vechi al Bucureştilor a reuşit cu succes în ciuda tuturor aşteptărilor”

Părerea turiştilor străini despre Bucureştiul „devastat şi murdar, fără prea multe lucruri de văzut, în afara de clădirile construite din cauza ego-ului dictatorului Nicolae Ceauşescu este tipică şi expirată . De fapt, ar merita măcar o oprire de o noapte, ca să dispară această credinţă populară”, scrie Mark Baker de la BBC.

Jurnalistul britanic spune că, în realitate, efectele pozitive ale autorităţilor, din ultimele ani, persistă în Centrul Vechi. „A fost adăugat un element acestui material urban: o zonă pietonală şarmantă cu îndeajuns de multe distracţii care să te ţină ocupat o zi întreagă şi baruri şi cluburi care să nu te lase să te duci la culcare”, a scris acesta.

Jurnalistul povesteşte că pentru a ajunge aici, a fost nevoie de aproape un „deceniu agonizant” de muncă ce se oprea şi iarăşi pornea, cu buldozere şi cranii descoperite pe alocuri. „Companiile de construcţii şi oraşul s-au luat la harţă pentru bani, dar şi din cauza alegaţiilor de corupţie, la fel cum a durat mutarea familiilor rezidente de origine romă din zonă”, explică Baker. Jurnalistul descrie perioada 2007-2011 ca fiind „o zonă în care nu trebuia să mergi, cu iluminare stradală extrem de slabă şi gropi în pavaj”.

„Dar zilele acelea par îndepărtate acum, în serile calde de vară. Chiar dacă mai sunt numeroase clădiri de risc în zonă, care-şi aşteaptă investitorii cu buzunarele pline şi vise mari, străzile sunt pline de anticariate, librării, teatre, dar mai ales, baruri, cluburi şi puburi. Într-adevăr, Centrul Vechi a reuşit cu succes în ciuda tuturor aşteptărilor”, scrie jurnalistul.

În continuare, Mark Baker descrie pe scurt istoria zonei, începând din secolul al XV-lea, când s-au instalat primele centre ale puterii. Mai târziu, în secolul al XIX-lea, zona a început să fie populată de tot felul de meşteşugari.
„Timpurile moderne au fost mult mai puţin blânde. Chiar dacă Centrul Vechi a supravieţuit lui Ceauşescu, a devenit un soi de mahala. Majoritatea investiţiilor se îndreptau către partea de nord a Capitalei atunci. Ceauşescu s-a folosit foarte puţin de moştenirea istorică, aşa că majoritatea clădirilor vechi au fost cedate minorităţii sărace a ţiganilor”, scrie acesta, explicând declinul zonei istorice, până acum 10 ani.

Din recomandările sale nu lipsesc referinţele la Vlad Ţepes şi Dracula, dar nici planurile viitoare ale autorităţilor în privinţa zonei. Nici columna lui Traian nu lipseşte din textului jurnalistului britanic, fiind, în ciuda „vechimii sale de un an”, cel mai popular monument postat pe Instagram.

În ceea ce priveşte mâncarea şi distracţia, Mark Baker a fost impresionat atât de sărmăluţele cu mămăligă, cât şi de mâncarea turcească disponibilă în Centrul Vechi.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

2 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

3 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

5 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago