Categories: noutăți

Bătălia de pe Somme – un tur comemorativ al Primului Război Mondial

Un câmp de luptă presărat cu morminte în această regiune linișită în care, odinioară, s-au purtat lupte crâncene. Este foarte greu să vă închipuiți câmpiile fertile ale Picardiei – acum pline de lanuri aurii de grâu și de orz – transformte într-o mare de sânge, copacii doborâți la pământ și un fum grețos verzui-portocaliu întunecând orizontul.

Dar aici s-a purtat, între 1 iulie și 18 noiembrie 1916, bătălia de pe Somme. În această ofensivă disperată a britanicilor împotriva trupelor germane și-au pierdut viața maimult de un milion de oameni, cu toate că s-au câștigat numai câteva hectare de pământ. Când veți ajunge la Albert, de-a lungul vechiului drum roman care pornește din Bapaume, veți fi parcurs cei 13 kilometri câștigați de britanici după această bătălie sângeroasă. De aici puteți începe turul diverselor obiective de pe câmpul de luptă, fiecare cu povestea lui.

La extremitatea nordică a liniei frontului, lângă Serre, a fost lansat primul atac din tranșee, iar o mină a fost detonată pe culmea Hawthorn. Mult mai la sud, la Montauban, s-a repurtat unul dintre puținele succese militare din prima zi a bătăliei. Iar giganticul crater Lochnagar, format prin explozia unei mine de 27 tone, amintește de îndelungata și sângeroasa bătălie purtată pentru câștigarea La Boisselle.

Dacă vă plimbați prin pădurea Delville, unde soldații sud-africani au luptat timp de cinci zile, puteți încerca să reconstruiți în minte bătălia încrâncenată purtată în acești codri.

Cel mai bine este să vizitați câmpul de luptă între martie și octombrie, când zilele sunt mai lungi și condițiile meteorologice mai bune. Când terenul este arat, se poate oberva încă vechiul sistem de tranșee. Rezervati-va minim 4 zile pentru acest traseu.

De știut

Cea mai bună cale de a vizita câmpurile de luptă este un tur organizat, cu un ghid experimentat. Biroul turistic din Albert vă pune la dispoziție ghizi locali și biciclete pe care le puteți închiria pe durata unei zile. Dacă doriți să vizitați un anumit mormânt sau monument, contactați Comisia pentru Mormintele de Război a Commonwealthului.

Pe câmp încă mai sunt obuze, grenade și gloanțe de pe vremea războiului. Nu le atingeți, pentru că unele mai pot exploda.

ATRACȚII

La Musée des Albis din Albert, construit în zona fostelor adăposturi antiaeriene ale orașului, sunt expuse artefacte și hărți.

Memorialul Thiepval ridicat în cinstea celor dispăruți în luptă este cel mai mare memorial de război din lume. Îi comemoreză pe cei 73.000 de tineri ale căror trupuri nu au fost găsite.

Memorialul Caterpillar Valley este închinat celor 1.330 de tineri din Divizia Noua Zeelandă uciși în bătălia de pe râul Somme.

Sistemele britanice și germane de tranșee au fost păstrate la memorialul Newfondland Park Beaumont-Hamel. Aici veți găsi și un monument în cinstea soldaților canadieni căzuți în luptă.

Maria Stefan

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

2 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

4 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

5 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

6 zile ago