Bastionul Theresia din Timișoara, ridicat în urmă cu aproape trei veacuri, a fost restaurat pentru a-l face mai atractiv pentru turiști, în anul Capitalei Culturale Europene (2023).

Investiția de peste 1,6 milioane lei a fost asigurată de Consiliul Județean Timiș, care administrează Bastionul Theresia. În urma lucrărilor de restaurare A fost curățat și reparat pavajul de piatră naturală, s-au reabilitat platformele pietonale din lemn și au fost curățate și reparate zidurile. Totodată, s-a lucrat și la tencuielile și zugrăvelile exterioare, conform Agerpres.

Bastionul Theresia reprezintă ruinele vechii cetăți a Timișoarei și a fost construit în anii ’30 ai veacului XVIII, în stil baroc, servind ca depozit de grâne.

Ulterior, în anii 1758 – 1790, aici a avut reședința Episcopia Romano-Catolică, până la începutul secolului trecut. În prima parte a secolului XX Bastionul Theresia și-a deschis porțile, adăpostind mai multe ateliere și depozite, o școală de ucenici, una de echitație, o școală de etnografie, o școală de scrimă, o tipografie, internate școlare ori arhivele statului.

După 1970, aici au fost mutate colecțiile de etnografie bănățeană ale Muzeului Banatului, un muzeu tehnic, colecțiile vechi ale Bibliotecii Județene. Bastionul a mai fost reabilitat și în anul 2010, printr-un proiect european Phare, lucrarea de atunci fiind realizată de constructorul care a refăcut și Castelul Neuschweinstein, din apropiere de Munchen.

Foto: Turbojet / Wikimedia Commons