Baştanul Ionelaş Cârpaci ar putea rămâne fără Casa Mühle

Casa fostului florar al Imperiului Asutro-Ungar, Wilhem Mühle e pe bulevardul Mihai Viteazul, ar putea fi cumpărată de CJT sau Ministerul Culturii.

În urma presiunilor opiniei publice, oficialităţile locale din Timişoara încearcă să caute soluţii pentru salvarea Casei Mühle, un monument care aminteşte de o filă important din istoria oraşului. Vila a intrat în proprietatea familiei baştanului Ionelaş Cârpaci, care în urma unui aviz pentru lucrări de restaurare a pus în pericol casa.

“Potrivit Legii 422, preşedintele CJT care are în subordine Comisia de Monumente sau Ministerul Culturii, poate cere expropierea. Legea prevede că pentru monumente care se află în risc iminent de distrugere, degradare şi pentru protejare, se poate face expropierea. Dacă nu se înţeleg cu proprietarii la sumă, aceasta urmează să fie stabilită de instanţă. Contravaloarea clădiri poate fi achitată de consiliul judeţean sau Ministerul Culturii”, a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

Ordonanţă pentru conservare

Orice s-ar întâmpla pe viitor, există o “Ordonanţă Prezidenţială” prin care Tribunalul Timiş obligă proprietarii Casei Mühle să înceapă lucrările de conservare, începând de luni,14 ianuarie. Proprietarul a primit înştiinţare la adresele pe care le are în baza de date a primăriei, procesul verbal fiind lipit şi pe poarta vilei de pe bulevardul Mihai Viteazul.

Ordonanţa semnată de preşedintele Tribunalului vine ca urmare a procesului care se deja află pe rolul instanţelor, care ar putea să se întindă, astfel că există riscul ca vila să se brăbuşească dacă este lăsată în starea actuală. Proprietarii sunt acuzaţi de executarea unor lucrări de demolare neautorizate a unei clădiri monument istoric.

Propunerea Ligi Bănăţene

La propunerea Ligii Bănăţene, consilierii locali Flavius Boncea şi Bogdan Herzog (Uniunea pentru Timiş) au iniţiat un proiect de hotărâre prin care Casa Mühle să fie adusă în patrimoniul Municipiului Timişoara şi, astfel, să fie salvată de la dispariţie. Proiectul, care a fost depus marţi, 8 ianuarie 2012, la aparatul propriu de lucru al Consiliului Local Timişoara şi spre ştiinţa primarului Nicolae Robu, prevede iniţierea de negocieri cu proprietarii clădirii monument în vederea cumpărării acesteia.

“Negocierea va avea la bază o evaluare făcută de un evaluator autorizat. Din valoarea rezultată în urma evaluării va fi scăzută suma estimată pentru readucerea imobilului în starea de dinaintea executării lucrărilor neautorizate de demolare parţială. Preţul de cumpărare rezultat în urma negocierilor va fi supus aprobării Consiliului Local al Municipiului Timişoara“, se spune în respectivul proiect.

De asemenea, proiectul specifică faptul că în cazul în care negocierile nu ajung la nici un rezultat în 30 de zile de la aprobarea hotărârii de consiliu local, se împuterniceşte Primarul Municipiului Timişoara cu demararea procedurilor necesare în vederea exproprierii pentru cauză de utilitate publică a imobilului.

“Am înaintat acest proiect de hotărâre deoarece sunt îndeplinite atât premisele financiare necesare cumpărării imobilului – respectiv, bugetul pe anul 2013 nu a fost votat şi suma necesară cumpărării poate fi prinsă în acesta -, cât şi cele legislative privind exproprierea. Sperăm doar ca şi la nivelul conducerii Primăriei Municipiului Timişoara să se dea dovadă de deschidere faţă de acest proiect, care să fie promovat în regim de urgenţă, astfel încât să apucăm să salvăm una dintre cele mai frumoase case ale Timişoarei”, a declarat consilierul local Flavius Boncea.

Casa Mühle a fost una dintre afacerile cu terenuri a „geambaşului” Ionelaş Cârpac, alias Ionel Sandner, personaj implicat în numeroase retrocedări dubioase ale unor imobile istorice din capitala Banatului.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago