Barcelona, una dintre cele mai importante destinații de vacanță din Spania, a anunțat vineri că va interzice închirierea apartamentelor pentru turiști până în 2028.

Prin această măsură neașteptat de drastică, Barcelona încearcă să țină în frâu costurile în creștere ale locuințelor și să facă orașul locuibil pentru … spanioli.

Primarul de stânga al orașului, Jaume Collboni, a declarat că, până în noiembrie 2028, Barcelona va anula licențele celor 10 101 apartamente aprobate în prezent ca fiind închiriate pe termen scurt.

“Ne confruntăm cu ceea ce credem că este cea mai mare problemă a Barcelonei“, a declarat Collboni în cadrul unui eveniment organizat de guvernul orașului, potrivit Reuters.

Explozia închirierilor pe termen scurt în Barcelona, cel mai vizitat oraș din Spania de către turiștii străini, înseamnă că unii locuitori nu-și pot permite un apartament după ce chiriile au crescut cu 68% în ultimii 10 ani, iar costul de cumpărare a unei case a crescut cu 38%, a declarat Collboni.

Accesul la locuințe a devenit un motor al inegalității, în special pentru tineri, a adăugat el.

Guvernele naționale se bucură de beneficiile economice ale turismului – Spania se numără printre primele trei cele mai vizitate țări din lume – însă, având în vedere că locuitorii locali sunt excluși din unele locuri, gentrificarea și preferința proprietarilor pentru chiriile turistice profitabile reprezintă un subiect tot mai fierbinte în Europa.

În ultimul deceniu, autoritățile locale au anunțat restricții privind închirierile pe termen scurt în locuri precum Insulele Canare din Spania, Lisabona și Berlin.

Ministrul socialist al locuințelor din Spania, Isabel Rodriguez, a declarat că sprijină decizia Barcelonei. “Este vorba despre a face toate eforturile necesare pentru a garanta accesul la locuințe la prețuri accesibile”, a postat ea pe X.

Platforma de închirieri de vacanțe Airbnb, care găzduiește un număr semnificativ de anunțuri din Barcelona, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

“Collboni face o greșeală care va duce la (mai multă) sărăcie și șomaj”, a declarat APARTUR, asociația apartamentelor turistice din Barcelona, adăugând că interdicția ar declanșa o creștere a numărului de apartamente turistice ilegale.

Hotelurile ar putea beneficia de pe urma acestei măsuri

Deschiderea de noi hoteluri în zonele cele mai populare ale orașului a fost interzisă de un partid de extremă stânga care guvernează Barcelona între 2015 și 2023, însă Collboni a semnalat că ar putea relaxa restricția.

Asociația hotelieră din Barcelona a refuzat să comenteze anunțul de vineri.

“Aceste 10.000 de apartamente vor fi folosite de locuitorii orașului sau vor fi scoase pe piață pentru închiriere sau vânzare”, a declarat Collboni cu privire la această măsură.

Administrația locală din Barcelona a declarat într-o declarație că își va menține regimul “puternic” de inspecție pentru a detecta eventualele apartamente turistice ilegale odată cu intrarea în vigoare a interdicției.

În ultimii ani, nu au fost permise noi apartamente turistice în oraș. Guvernul local a ordonat închiderea a 9 700 de apartamente turistice ilegale începând din 2016 și aproape 3 500 de apartamente au fost recuperate pentru a fi utilizate ca locuințe principale pentru rezidenții locali, a declarat acesta.