Trovanții de la Ulmet sau Babele de la Ulmet, cum mai sunt denumite rocile de forme nodulare, sferoidale, elipsoidale, cilindrice sau dendritice din comuna Bozioru, județul Buzău, nu sunt incluse în lista ariilor protejate, a anunțat Serviciul Teritorial (ST) Buzău al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

Babele de la Ulmet care atrag anual mii de turiști din toate colțurile țării datorită legendelor în care sunt învăluite.

Rolul ariilor naturale protejate, administrate de ANANP, este de a asigura diversitatea biologică, prin conservarea habitatelor naturale, a florei și a faunei sălbatice și de a menține sau restabili o conservare favorabilă habitatelor naturale și speciilor din flora și fauna sălbatică.

Vulcanii Noroioși reprezintă cel mai cunoscut punct de atracție turistică din județul Buzău, care beneficiază de măsuri speciale de protecție. Un alt reper turistic îl regăsim la Ulmet sub forma trovanților, monumente naturale care atrag un număr care de turiști pe tot parcursul anului, dar care nu sunt incluși pe lista ariilor protejate, relatează Agerpres.

„Nu sunt incluși în ariile protejate. Au fost propuși pentru a intra. Noi am propus în urmă cu doi ani, dar procedura presupune avizul Academiei Române, noi doar propunem și Academia promovează mai departe”, a precizat directorul ST Buzău al ANANP, Dobre Bratu.

Autoritățile județene vor ca trovanții să poată fi incluși pe lista monumentelor naturale protejate.

Foto sus: Babele de la Ulmet (© tinutulbuzaului.org)