Situl din Vânători Neamț, situat la doar câțiva kilometri distanță de Cetatea Neamț, este considerat cel mai vechi izvor de apă sărată din Europa, conform cercetărilor arheologice care atestă utilizarea sa timp de opt milenii.

„Civilizația“ aduce însă grave prejudicii acestui sit, care a fost vandalizat acum doi ani, atunci când în zonă au fost depozitate deșeuri. Ancheta inițiată s-a încheiat cu „neînceperea urmăririi penale“, conform Historia.

Un ultim semnal de alarmă a fost tras zilele trecute de către Vasile Diaconu, directorul Secției Muzeale Târgu Neamț, parte a Complexului Muzeal Național Neamț.

„Situl arheologic, care este şi monument istoric, de la Lunca-Poiana Slatinei, este din nou supus distrugerii, prin exploatarea forestieră. Utilajele grele au depozitat o parte din lemn chiar pe sit. La suprafaţă pot fi observate deja materiale arheologice. În plus, situl este şi într-o zonă protejată, fiind parte din Parcul Natural Vânători-Neamţ“, a spus Diaconu.

Arheologul a menționat că acest sit este considerat cea mai veche exploatare a unei surse de apă sărată din Europa: „Asta, dacă înseamnă ceva și pentru altcineva decât pentru noi, arheologii”.

Renumitul arheolog a sesizat noua vandalizare la Direcția pentru Cultură, iar luni, 13 mai 2024, a fost depusă o plângere penală.