Categories: de pe globnoutăți

Asfaltul cu miros de mango din Madrid reaprinde furia locuitorilor din cauza copacilor tăiați

În timp ce Madrid-ul începe o renovare ambițioasă a sute de străzi, mirosul puternic de asfalt proaspăt așternut copleșește unele zone. Autoritățile au venit cu ceea ce au considerat a fi o idee câștigătoare pentru a rezolva această problemă – să toarne asfalt cu miros de mango. Deși parfumul fructat este eficient pentru a ascunde mirosul de asfalt proaspăt, locuitorii sunt atât nedumeriți, cât și neimpresionați, transmite Euronews.

Pe rețelele de socializare, madrilenii s-au întrebat de ce primăria nu a plantat pomi fructiferi, având în vedere că aceștia atenuează și temperaturile ridicate din timpul verii. În ultimii doi ani, primăria a tăiat aproape 9.000 de copaci.

Primăria Madridului toarnă asfalt cu parfum de mango

Săptămâna aceasta, mirosul exotic de mango a umplut o stradă din centrul capitalei Spaniei, după ce consiliul municipal a refăcut străzile cu asfalt aromat.

Deși primarul José Luis Martínez-Almeida a declarat că persoanele cu o „hipofiză deosebit de mare” vor aprecia această măsură, un locuitor a declarat că mirosul era atât de puternic încât a simțit amețeli și a trebuit să închidă ferestrele.

Această măsură face parte dintr-o operațiune mai amplă, care vizează îmbunătățirea stării a 323 de drumuri din oraș.

Consiliul municipal din Madrid taie mii de copaci

Pe lângă faptul că mirosul nu este pe placul tuturor, unii dintre locuitorii Madridului au criticat decizia consiliului municipal de a nu planta în schimb pomi fructiferi.

În ultimii doi ani, autoritățile au tăiat aproape 9.000 de copaci. S-a dovedit că arborii răcoresc mediile urbane – foarte necesar în Madridul fără ieșire la mare.

Martínez-Almeida a răspuns criticilor din rețelele de socializare spunând că 5.000 de copaci au fost înlocuiți în ultimii doi ani.

Dar 90% dintre aceștia au fost concentrați în cartierele periferice Fuencarral-El Pardo și Hortaleza, în timp ce unele zone din centru nu au niciunul, relatează site-ul de știri the Local.

Copacii funcționează ca aparate de aer condiționat naturale, creând un microclimat de răcire. La umbra unui copac, temperaturile pot fi cu până la 20 de grade mai scăzute decât la lumina directă a soarelui.

Un studiu recent al UE a constatat că o creștere a acoperirii cu copaci la 30% în orașele europene ar putea reduce numărul deceselor legate de efectul „insulei de căldură urbană” – unde căldura este prinsă între clădirile înalte și absorbită de asfalt și beton.

În contextul în care Europa se confruntă cu o nouă vară de caniculă sufocantă, copacii sunt mai importanți ca niciodată pentru atenuarea efectelor mortale.

Ciprian Plaiasu

Recent Posts

Povești de la Crucea de Piatră – cum arătau abonamentele la bordel

Bucurestiul anilor 30 ascunde multe povesti, care mai de care mai pestrite. Pe timpurile cand…

2 ore ago

Două statui, vechi de 2.000 de ani, au fost descoperite în Turcia

Arheologii turci au adus la lumină două statui cu o vechime de 2.000 de ani…

18 ore ago

Lucrurile mai puțin știute din viața lui Constantin cel Mare – cum și-a ucis soția și fiul

Numele lui Flavius Iulius Crispus, cel mai mare dintre fiii primului împărat roman creștin, Constantin…

18 ore ago

Madrid, Frankfurt sau Viena: cum se adaptează orașe europene la valurile de căldură? Dar București?

Cu suficienți copaci maturi care să dea umbră, dar și cursuri de apă care să…

19 ore ago

Palma de Mallorca declară război turismului de masă

Primarul orașului Palma de Mallorca propune măsuri drastice pentru a limita turismul de masă, inclusiv…

20 de ore ago

Columbia, gata că aducă la suprafață aurul spaniol pierdut acum 300 de ani!

Columbia a lansat faza inițială a unei expediții subacvatice pentru a explora o navă de…

o zi ago