Arheologii au descoperit un nou oraş antic în Irak, vechi de 4000 ani

În Irak arheologii au scos la lumină un nou oraș sumerian numit Girsu. Palatul și templul datează de cel putin 4000 de ani, iar obiectele găsite constituie o adevărată comoară istorică. Sumerienii sunt acreditaţi că au inventat scrierea cuneiformă, roata, taxele, carele trase de cai, ferăstrăul, sandalele, irigaţia, geometria, aritmetica şi berea.

De asemenea sunt una dintre cele mai vechi civilizații antice și din punct de vedere administrativ sumerienii locuia în orașe stat. Acestea au fost cucerite la un moment dat de akadieni care au preluat cunoștințele sumeriene răspândintu-le mai departe în teritoriile cucerite de ei.

Descoperiri din Irak

Obiectele din imaginea de mai sus au fost descoperite în urma săpăturilor efectuate în oraşul sumerian îngropat Girsu, în sudul Irakului

Arheologii au efectuat săpături în sudul Irakului, într-un oraş important din vechea civilizaţie sumeriană, în cadrul Proiectului Girsu.

Proiectul Girsu era cât pe ce să fie respins acum câţiva ani, dar graţie unui arheolog perseverent, dr. Sebastien Rey, au fost descoperite un palat şi un templu care datează de peste 4000 de ani.

Istoricii pot acum să cunoască şi mai multe informaţii despre apariţia şi evoluţia primei civilizaţii, cea sumeriană, considerat chiar piatra de temelie a civilizaţiei moderne de azi. Până la urmă, civilizaţia sumeriană a inventat roata, scrierea, berea, dar şi taxele.

Proiectul Girsu a fost un efort comun din 2021 efectuat de Muzeul Britanic şi Consiliului de Stat al Antichităţilor şi Patrimoniului Irakian.

Situl arheologic din Irak

Girsu a fost un oraş din Sumer. Numeroase descoperiri arheologice au fost făcute acolo încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, deşi o mare parte din săpăturile timpurii efectuate acolo au fost făcute necorespunzător şi au dus la deteriorarea sitului, inclusiv de căutările efectuate de vânătorii de artefacte care căutau piese pentru a le vinde pe piaţa neagră, transmite Heritage Daily.

Cu toate acestea, de-a lungul secolului anterior, acolo s-au făcut multe descoperiri. Un astfel de exemplu celebru este Stela Vulturii, un monument format din mai multe plăci de piatră care înfăţişează o scenă de luptă.

Aceasta îl prezintă pe regele din Lagash, Eannatum, angajat în luptă şi triumfând asupra principalului rival al oraşului, Umma.

Eforturile de săpătură ulterioare proiectului Girsu au descoperit, după cum notează Heritage Daily, un palat construit din cărămidă de noroi, precum şi ceea ce se crede că este reşedinţa principală a lui Ningirsu, omonimul oraşului Girsu şi zeitatea tutelară a oraşului.

În plus, au fost găsite peste 200 de tăbliţe cu scriere cuneiformă, cu evidenţe administrative.

Daily Mail a raportat că arheologul care a condus eforturile de săpătură, dr. Sebastien Rey, s-a confruntat cu multe obstacole.

„Îmi amintesc când am început, în 2016, nimeni nu mă credea, am fost la conferinţe internaţionale şi toată lumea mi-a spus <<‘Oh, nu, pierzi timpul, iroseşti fondurile guvernamentale ale muzeului din Marea Britanie asta îmi spuneau ei. Am avut alţi susţinători şi oameni care au crezut în acest proiect şi aşa că am perseverat”.

Datorită perseverenţei Dr. Rey şi a celorlalţi arheologi în proiect, unul dintre cele mai semnificative situri ale anticului Girsu este acum cunoscut, transmite The Jerusalem Post .

Ciprian Ionescu

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago