Categories: de pe globnoutăți

Anul 2020 în cele mai aglomerate locuri turistice din lume – în trecut se căutau soluții pentru limitarea numărului de vizitatori

Anul 2019 a fost foarte activ din punct de vedere turistic, pentru că destinațiile din întreaga lume, de la Machu Picchu și până la canalele Veneției, au fost arhipline de vizitatori.

În unele cazuri, pentru că mulțimile ar fi pus în pericol obiectivele respective, autoritățile au început să gândească măsuri pentru limitarea numărului de turiști. Pe fondul acestor planificării, nimeni nu a putut să prezică ce avea să se întâmple un an mai târziu, din cauza pandemiei: turismul a fost poate cea mai afectată ramură a economiei de această criză mondială.

Interdicțiile de călătorie, carantinele și blocajele la nivel național au forțat majoritatea călătorilor să rămână acasă, iar destinațiile care anterior se luptau cu prea mulți turiști au fost pustii, relatează CNN.

Iată cum au arătat în 2020 unele dintre cele mai populare locuri turistice din lume.

Dubrovnik, Croația

Dubrovnik, Croația

Acest oraș vechi, asemănător unei fortărețe, a devenit o atracție extrem de populară după ce aici s-au filmat episoade din „Game of Thrones”. În anii recenți, primarul Mato Franković și alți oficiali au decis să ia măsuri, pentru că orașul era pur și simplu luat cu asalt de turiști.

În 2019 a fost limitat accesul navelor de croazieră din vechiul port, iar 80% din magazinele de suveniruri au fost închise. În același timp, s-a propus suspendarea autorizării noilor restaurante cu terase. Efectele ar fi trebuit să fie urmărite în 2020, dar în martie pandemia a lovit Europa, iar Croația și-a închis granițele.

În vară, când au fost relaxate restricțiile, în oraș au început să apară câțiva turiști, cei mai mulți dintre ei croați. Ivan Vukovic, ghid turistic local, a spus că orașul a fost anul acesta la fel de pustiu ca la începutul anilor `90, când era în plină desfășurare războiul iugoslav.

Barcelona, Spania

Barcelona, Spania

Orașul catalan Barcelona a fost un punct de atracție turistică foarte popular după 1992, atunci când aici au avut loc jocurile olimpice de vară. Numărul turiștilor a fost în creștere constant, iar o parte importantă a PIB-ului local a fost generat de această industrie.

Dar în ultimii ani, administrația orașului și localnicii au spus că excesul turistic îi epuizează și au început să reevalueze „dependență” de afacerile turistice. Apoi a venit pandemia, iar orașul a rămas pustiu. În vară, Spania a avut o perioadă în care și-a deschis granițele pentru vizitatori externi, însă, în septembrie, s-a estimat că turismul internațional a scăzut cu 77% în Barcelona.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu

Faimoasa cetate incașă din Machu Picchu a fost una din atracțiile cele mai populare mulți ani. Pentru a evita supraaglomerarea și a proteja situl, în ianuarie 2019 autoritățile au decis să permită accesul doar pentru 5.000 de turiști pe zi.

Țara sud-americană a intrat într-un blocaj strict pe 15 martie, iar Machu Picchu a fost închis. În tot acest interval a fost permis accesul doar pentru un turist venit din Japonia, care a așteptat timp de 7 luni să viziteze obiectivul.

Veneția, Italia

Veneția este destinația cel mai des asociată cu „supraturismul”. În ultimul deceniu, numărul de vizitatori a crescut atât de mult încât localnicii s-au revoltat.

În anii recenți au fost introduse diverse reglementări menite să reducă numărul de vizitatori, iar în 2020 urma să intre în vigoare și un sistem de taxare, însă măsura a fost amânată.

Veneția a intrat în blocaj în primăvară, iar orașul a fost gol. Localnicii s-au arătat încântați de acest lucru, însă mulți dintre ei au plătit un preț prea mare, pentru că au rămas fără joburi, în condițiile în care multe afaceri legate de turism s-au închis.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago