In perioada 5-15 octombrie 2016, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, o echipa mixta, romano-spaniola, compusa din opt cercetatori de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE 2000 (Romania), in colaborare cu cercetatori si profesori de la Universitatea „Pablo de Olavide” din Sevilia (Spania), IVCR – Instituto Valenciano de Conservacion y Restauracion si IAPH – Instituto Andaluz de Patrimonio Historico propune realizarea unui jurnal cu stiri si imagini dintr-o campanie de cercetare pentru cele mai avasate practici in restaurare. Echipa realizeaza studii de cercetare, pe teren, la Cordoba, Sevilia si Valencia, utilizand aplicatiile optoelectronicii in domeniul investigarii si prezervarii patrimoniului cultural. Astfel, grupul de cercetare in domeniul investigatiilor pentru bunuri culturale analizeaza lacasuri de cult din Cordoba, Sevilia si Valencia, in vederea oferirii unor solutii optime de conservare.

Prima oprire a fost la Moscheea din Cordoba, unde au fost realizate scanari ale fundatiei, analiza complexa a materialeor din mozaic, controlul gradului de consolidare a mozaicului prin vibrometrie cu fascicul laser. Analiza a fost completata de analiza la nivel molecular utilizand tehnici spectroscopice in infrarosu. Pentru intaia oara a fost testat un sistem pe baza de fibra optica ce permite analiza spectrala in situ, fara prelevare de probe, raspunsul spectral furnizand informatii din straturile superficiale.

Campania a continuat in Sevilia, unde echipa a cercetat cinci biserici din secolele XIII-XV (Omnium Sanctorum, San Roman, San Julien, Santa Marina, San Marco) si biserica baroca Santa Magdalena (secol XVII), toate aflate in centrul istoric al orasului Sevilia. De asemenea, o parte a echipei a raspuns invitatiei arheologilor si a facut investigatii geo-radar in zona sitului arheologic Italica.

image003

Miercuri, 12 octombrie 2016, grupul de cercetatori se va deplasa la Morella – Castellon de la Plana, in apropiere de Valencia, unde va face, pentru prima oara in Spania, investigatii pentru exteriorul unei fatade istorice, utilizand drone cu senzori.

La acest proiect iau parte, sub coordonarea prof. univ. Pilar Ortiz (Universitatea „Pablo de Olavide”) si a dr. Roxana Radvan (INOE), cercetatorii Alexandru Chelmus, Lucian Ratoiu, Laurentiu Angheluta, Claudia Constantin, Luminita Ghervase, Ioana Maria Cortea, Javier Becerra, Ana Tirado, Rocío Ortiz si Juan Manuel Macías.

Din partea Romaniei, echipa din cadrul Institutului National pentru Cercetare-Dezvoltare in Optoelectronica – Centrul de Restaurare prin Tehnici Optoelectronice (CERTO-INOE) utilizeaza tehnici de investigare, caracterizare si digitizare multistrat, disponibile in autolaboratorul mobil ART4ART. Aceleasi tehnologii au fost utilizate pentru restaurarea si conservare monumentelor brancusiene de la Targu-Jiu. Gandit sa ajute restauratorul si arheologul in luarea deciziilor si in aplicarea procedurilor optime, laboratorul mobil pentru restaurarea si conservarea monumentelor poate actiona precum o ambulanta pentru patrimoniu, demonstrandu-si functionalitatea pe numeroase santiere din tara si strainatate.

Rezultatele campaniei vor fi comunicate la intoarcerea echipei in Romania, dupa procesarea datelor culese.

http://icr.ro/pagini/ambulanta-pentru-patrimoniu-a-ajuns-in-spania