Categories: Istorie

Am o plăcere masochistă – dacomanii!

Joi după ce v-am scris acel post despre iniţiativele “dacilor” care vieţuiesc printre noi, de pe malurile Dâmboviţei până în New York, m-am gândit că a fost o prostie din partea mea să cotrobăi după nişte oameni cu idei puţine şi fixe şi să le urmăresc elucubraţiile.

Cu toate acestea azi, parca ceva nu mi-a dat pace şi m-am apucat să caut din nou să văd ce mai spun aceşti daci în viaţă, vaşnici urmaşi ai lui Burebista. Şi cum toate sunt la un click distanţă, am apăsat de două ori pe mouse şi iar m-am enervat – vorba războinicului luminii: Pac – Pac. Am dat azi ca la un semn de “Preemtiunea dacica” a celebrului de acum Mircea Chelaru, publicată în sacrul spaţiu editorial găzduit de poetul şi scriitorul dacilor de azi Daniel Roxin.

Nu pot şi nu vreau să spun nimic despre militarul Mircea Chelaru, dar ca istoric mai bine … NU. Încep să înteleg acum de ce politicos am fost refuzat de toţi istoricii serioşi când i-am întrebat de Napoleon Săvescu şi ceilalţi din grupul său. Mi s-a spus foarte clar că atât timp cât îi bagi în seamă şi polemizezi cumva cu ei şi cu ideile lor înseamna ca ar avea vreun pic de adevăr.

Oamenii aştia se hrănesc din frustrările românilor de azi, care indiferent pe cine au drept strămoş, se simt marginalizaţi şi fără reper. Faptul că istoricii neagă nu înseamnă că ascund neapărat ceva şi că lasă un loc în care nu pun nimic. Poate chiar nu ai ce să pui şi poate chiar nu ai de ce să pui. Cu ce te ajută să ştii că strămoşii tăi au fost sau nu cei mai viteji dintre traci sau cei mai betivi dintre acestia? Ce îti aduce în plus dacă te-ai nascut din urmasii unor puscariasi aruncati pe un continet nepopulat sau din miticii arieni?

Realitatea de azi iti arata ca nimic. Nici determinarea stramosilor din anumite epoci, nici lasitatea lor nu spune nimic despre cei care traiesc azi. Exista niste lucruri care raman, nu se poate contesta acest aspect, dar sunt multe care se pot educa. Din pacate ceea ce vezi azi in România nu te poate duce cu gandul la “buricul omenirii”…

Asadar domnilor Chelaru, Roxin şi Săvescu poate de mai multa educatie şi de mai putina manipulare avem nevoie in România. “Descoperirile” dumneavoastra fac parte din acea adunatură de vorbe goale care umflă mintile unor cocoşi flămânzi.

Maria Stefan

View Comments

  • Mai Ciprin,vazandu-ti poza,deci varsta redusa,imi dau seama ca tu chiar nu meriti raspuns.Tu nu ai dreptul sa critici istoria acestei tari si sa vorbesti sarcastic la adresa unor oameni mari.Ei au citit mai mult ca tine si au facut ceva pt istoria acestei tari. Tu ?.E problema de caracter.Intre ,,opera ta historica''si-sa zicem- punga de plastic goala umpluta pe ascuns la mesele festive,publice, din zona ta de convietuire chiar exista o legatura :oamenii,mediul cultural si caracterul lor.Regret ca ti-o spun dar asta este.Se vede .Mai civiliza-ti-va si pe urma scrieti istoria DACIEI si a Ardealului!!.Sper ca intelegi comparatia!!Iti v folosi,sper.Un ardelean

  • Mersi pentru comentariu sarcastic. Poate chiar ar trebui sa va revizuiti putin cateva lucruri inainte sa aveti opinii de acest gen. Mai intai gramatica. Apoi raportul vârstă-lectură (sau studiu). Si nu in ultimul rând realizări.Ar trebui să reţineţi câteva aspecte: 1. Dacă trăiţi în Ardeal asta nu vă dă vreun drept în plus cu privire la istoria Daciei. 2. Din moment ce vorbiţi, destul de ambiguu pentru mine trebuie sa recunosc, despre mese festive şi alte chermeze realizate pe bani publici pentru interpretari mizerabile şi pseudo-culurale ale istorie, cred că cunoaşteţi din experienţă cum stau lucrurile. Personal nu servesc nici drept chelner pe la mesele unor, nici linge blide pe la congresele de Dacomanie de la Intercontinetal.3. Realizarile domnului Chelaru se măsoară în altceva - intrebati-l ce rol avea in structuri inainte de 89. Intrebati-l de unde atatea fonduri pentru conferinte la Intercontinental şi care era linia de partid inainte de 89. Veti intelege pe larg, cam de unde vine manipularea. Oamenii astia - Savescu, Chelaru, Roxin şi altii nu au dat o lopata pe santierele dacice. Habar nu au ce e ala un raport de sapatura, dar îşi dau cu părerea despre orice. Adesea in prostiile pe care le sustin se disting greseli de student de anul intai in interpretarea surselor literare sau a imaginarului antic.4. Niciodata nu am trimis la materialele realizate sub coordonarea mea in Historia, ci la volumele scoase de Academia Română - Istoria Românilor. Oamenii care au scris acolo au state vechi de plata in arheologie şi antropologie. Ce am facut eu a fost o popularizare cu acordul unora dintre ei a muncii pe care au adunat-o generaţii de arheologi. Asadar scutiti-ma de interpelarile analfabete si de raspunsurile acestor "oameni de cultura". Asa cum am scris si mai sus in articol "poate de mai multa educatie şi de mai putina manipulare avem nevoie in România. "Descoperirile" lui Savescu, Roxin si Chelaru fac parte din acea adunatură de vorbe goale care umflă mintile unor cocoşi flămânzi."Sper sa va folosescă raspunsul meu

  • e in mare voga teza DACIA /DACI SANENUMIM CU DACII BASARABI SA NE UNIM-DACIA REGAT.CARE VREA SA SE CHEME ROMAN INCONTINUARE E HOTARIREA LOR O RESPECTAM CU SFINTENIE

  • salvarea vine de la HAMBURG-HAMBURG[vz.rezul.stud.genetic pe oase de dac]-rostiti HAMBURG-SINTEM DACI-gura clampanitorilor inchisa ca un drug -teza dacia /dac sa ne numim uniti cu basarabi daci sa fim in veci sa fim =asasa ne ajute d.zeu.AMIN.

  • DE 154 DE ANI PURTAM UN NUME FALS PUS DE MASONI...vz. rezultatele studiului genetic pe oase de dacii....

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago