Categories: de pe globnoutăți

Acustica divină a Bazilicii Hagia Sophia. Cum sunau cântările liturgice bizantine de odinioară

Construita in anul 537, Hagia Sophia a fost cea mai mare constructie a vremii, centrul Bisericii Ortodoxe aproape un mileniu si o adevarata minune arhitecturala. Acustica ei unica a inspirat zece secole de muzica religioasa, compusa special pentru a fi cantata acolo.

Sunetul Bazilicii Sfanta Sofia a fost uitat odata cu cucerirea Constantinopolului de catre Imperiul Otoman pana in zilele noastre, cand tehnologia actuala ne permite sa capturam sunetul specific al unei locatii si sa-l recream oriunde.

Procesul tehnologic, numit “convolution reverb” ne permite acum sa recream muzica secolelor trecute asa cum suna ea, asa cum a fost compusa pentru a fi auzita atunci.

“Acum imagineaza-ti ca este inceputul secolului XIII. Te afli in Hagia Sophia. Coloane de marmura se ridica in jurul tau. O lumina difuza trece prin ferestrele domului masiv de deasupra. Si asa suna o cantare bizantina pe care ai fi putut sa o auzi in Capella Romana” – a povestit unul dintre cei doi cercetatori de la Stanford University care au reusit sa recreeze acustica Hagiei Sophia.

https://api.soundcloud.com/tracks/685672735

Cappella Romana * Choral stichologia – Lost Voices of Hagia Sophia

Jonathan Abel, profesor la Stanford ce studiaza dinamica sunetului, a capturat acustica Hagiei Sophia folosind zgomotul unui balon de aer ce se sparge in interiorul cladirii.

“Atunci cand un balon se sparge, transmite un impuls, un sunet ascutit ce ia caracterul spatiului in care se propaga. Deci atunci cand se sparge un balon ceea ce auzim este acustica spatiului in sine ce interactioneaza cu sunetul, transmitand informatii cu privire la geometria, marimea si materialele prezente”, a spus acesta. Cinci zile a durat intreg procesul prin care inginerii au resit sa obtina acustica Hagiei Sophia.

Potrivit lui David Byrne, autor al unui studiu cu privire la dinamica dintre muzica si arhitectura, catedralele medievale au fost special construite pentru cantarile hipnotice ale muzicii sacre din Evul Mediu.

“Intr-o catedrala gotica, acest tip de muzica este perfect. Nu schimba tonul, notele sunt lungi, nu exista aproape niciun fel de ritm, iar spatiul aproape ca adanceste muzica. O face mult mai divina”, a spus acesta.

Mii de turci -inclusiv presedintele turc Recep Tayyip Erdogan – s-au adunat vineri la Moscheea Ayasofya – numele turc al fostei Bazilici Sfanta Sofia din Istanbul – la prima rugaciune de vinerea dupa ce seful statului turc i-a restabilit statutul de moschee, in urma cu doua saptamani.

Inaugurata in 537 de catre imparatul bizantin Iustinian cel Mare, bazilica bizantina Hagia Sophia (“intelepciunea divina”) a fost transformata in moschee de otomani in secolul al XV-lea, dupa care a fost transformata in muzeu de catre fondatorul republicii turce Mustafa Kemal Ataturk in 1934, prin decret.

Consiliul de Stat turc a stabilit in urma cu doua saptamani ca acest decret guvernamental este ilegal, ceea ce i-a permis lui Recep Tayyip Erdogan sa dea un nou decret prezidential prin care a restabilit statul de moschee al edificiului.

Maria Stefan

Recent Posts

“Camera neagră” a fost găsită în Pompei. Imagini din încăperea descrisă ca fiind cea mai uimitoare descoperire făcută vreodată

O sală de banchet, cu fresce bine conservate care înfăţişează personaje inspirate de războiul troian,…

o zi ago

Nouă destinație în Grecia, lansată pentru români: tarife mici cu tot cu avion

În contextul interesului tot mai mare pentru destinații noi, dar aproape de casă, un touroperator…

o zi ago

Se anunţă demararea procedurilor privind consolidarea blocului ARO

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, duminică, faptul că a fost obţinut acordul proprietarilor pentru…

2 zile ago

3 destinatii spectaculoase, ignorate de turiști

Când discutăm de destinații frumoase sau exotice tări precum Italia și Mexic sunt grozave, dar…

2 zile ago

Locuri misterioase de pe Glob: lacul ucigaş din Camerun, care a luat 1.746 de vieţi omeneşti

În fiecare colţ de pe Pământ există locuri misterioase, în jurul cărora s-au creat adevărate…

2 zile ago

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

5 zile ago