Acatiste în limba română ascunse într-un bloc de marmură din Hagia Sofia, descoperite când o bucată de rocă s-a desprins

La baza unui bloc de marmură din monumentalul lăcaş de cult Hagia Sofia din Istanbul au fost ascunse bileţele scrise în limba română (acatiste) şi în ebraică. Piatra s-a desprins sfărâmată dezvăluind astfel ce băgaseră turiştii acolo – transmite presa din Turcia.


Publicaţia Zaman
 scrie, citând presa din Turcia, că administratorii Hagiei Sofia au constatat stricăciunea când bucăţi din blocul de marmură, de la bază, s-au desprins şi s-au sfărâmat. Piatra care fusese dislocată ascundea bileţele-acatist scrise în română, dar şi bileţele scrise în ebraică. 

„Poliţia, care a examinat peretele în interiorul Moscheei Hagia Sofia, a dezvăluit că o piatră de aproximativ 30 centimetri lăţime şi 10 centimetri lungime a fost îndepărtată şi au fost ascunse în spatele unor pergamente şi foi scrise“, notează jurnaliştii de la Zaman

Cinci bucăţi de hârtie şi un pergament în ebraică cu poze interesante au fost reţinute de poliţişti. 

„Doamne, te rog din tot sufletul ca să-mi dezlegi toate farmecele şi făcăturile şi duşmanii de pe mine. (Elena) Dezleagă tot ce a fost legat şi deschide tot ce a fost închis. Dezleagă-mi apartamentul ca să-l vând şi cel de la Leava şi de la Chişinău. Să am sănătate, bani, linişte şi somn, linişte, fericire şi numa bine şi multe alte bune pe care le merităm”, scrie pe una dintre hârtii.

„Te rog, să ni se schimbe viaţa şi să mergem înainte şi să ne mişcăm din loc, să plecăm, să lucrăm, să avem iubire, pereche, copiii, păzire şi numai şanse de bine şi fericire. Noi merităm mai mult! Să ajungem la USA şi să fiu cu Mihaela, Noah, Cristofer şi să am greencardul şi documentele, lucru, bani, fericire şi viaţa deplină, pereche, sănătate, familie şi numai bine“, se vede scris pe o altă hârtie. 

„Parchetul, care a demarat ancheta, a cerut Direcţiei Provinciale de Cultură şi Turism să examineze dacă piesele erau sau nu artefacte istorice“, consemnează presa turcă. 

Sursa sabat.com.tr

Sursa sabat.com.tr

Maria Stefan

Recent Posts

Tariful pentru trăsuri și taximetre în Bucureștiul începutului de secol XX

La finalul secolului al XIX-lea, prima parte a Șoselei se termina pe partea dreaptă cu…

10 ore ago

Fosile de mamut donate Muzeului Național al Banatului

Patrimoniul Muzeului Național al Banatului se îmbogățite cu o donație extraordinară: fosile de mamut, donate…

11 ore ago

România Atractivă este primul program de turism cultural care scoate la lumină obiective de patrimoniu mai puțin cunoscute

România Atractivă, programul național de susținere a turismului cultural, finanțat prin PNRR, va fi lansat…

11 ore ago

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest, o nouă destinație de vară

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o…

16 ore ago

5 personalități istorice pasionate de jocuri de noroc

În literatură și cinematografie, adesea avem în prim-plan personaje care se remarcă inclusiv prin pasiunea…

16 ore ago

Vremea Floriilor la Muzeul Național al Țăranului Român

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 13:00, editura Vremea vă invită la Sala Acvariu a Muzeului Național…

o zi ago